60 дни неплатен отпуск за 2021 г. да се признават за осигурителен стаж, предлагат ГЕРБ

До 60 работни дни неплатен отпуск само за 2021 година да се признават за осигурителен и трудов стаж. Това предлагат депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година.

Предложението е заради извънредната епидемична обстановка и ограниченията за работа, които се налагат на част от заетите.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов предлага тежестта на 1 година осигурителен стаж да нарасне от 1,2 на 1,3, което да осигури и увеличение на пенсиите с 10 процента като всички пенсии се увеличат и по швейцарското правило с 5 процента от още от първи януари.

Идентична промяна, като внесената от ДПС, предлагат и депутати от БСП плюс преизчисляване на пенсиите с осигурителния доход от 2016 г., за да се намали разликата между старите и новите пенсии.

Социалистите предлагат още да се увеличи минималното дневно обезщетение за безработица от сегашните 12 лв. на 17,50 лв., а за гледане на дете през втората година обезщетението нарасне на 650 лв.

С бюджета на ДОО се предвиждат и промени в Социално-осигурителния кодекс.

Предвид пропуснатата възможност за голям брой хора за промяна на осигуряването от универсален пенсионен фонд във Фонд „Пенсии“ пет години преди възрастта за пенсиониране, се предлага от януари до юни догодина всички, които са пропуснали този срок, да могат да упражнят това свое право.

В същия период тези, на които вече е отпусната пенсия, без да са променили осигуряването си, ще могат да поискат преизчисляването ѝ без намалението с 20%, ако прехвърлят във Фонд „Пенсии“ средствата от индивидуалните партиди на фондовете.

Това са военни, полицаи, пенсионери от службите и правосъдната система. Отново за същите категории се предвижда, че ако оставят парите си в частните фондове, държавната им пенсия да се преизчисли с по-ниския коефициент на редукция, който ще е в сила от догодина и ще е около 10 на сто.

При тази хипотеза те ще получат втората си пенсия от универсалния фонд, когато навършат общата пенсионна възраст.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    3 0
    18:39, 16 ное 2020
    Адемовци,Мадемовци!!!Стига сте обсъждали пенсиите,стига сте смятали!Предлагам:от 01.01.2021г.към всички пенсии да се прибавят по 200лв.Изчислявате колко лева са нужни за това и изтегляте заем!Гърците така си направиха високи пенсиите!Защо ние да можем да даваме 2-3 милиарда за самолети,които не наи трябват,а за хората не може!
Последни новини