Разрешението за изпращане на турски военни в Азербайджан е внесено за одобрение в парламента

Разрешение за изпращането на турски военни в Азербайджан е внесено за одобрение в турския парламент, съобщи Анадолската агенция.

С документа, подготвен от президентството на страната, армията се упълномощава да изпрати свои сили в Азербайджан след постигането на споразумение за примирие между него и Армения в конфликта за Нагорни Карабах.

В текста, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, се отбелязва, че турските военни ще бъдат изпратени в съвместния турско-руски център за мониторинг на изпълнението на мирното споразумение между Баку и Ереван. Посочва се още, че центърът ще бъде създаден на "азербайджански земи, освободени от окупацията", на място, което Баку ще определи.

"Приятелски и братски Азербайджан продължава от години борбата за освобождаване на своите окупирани територии", пише още в текста, цитиран от държавната телевизия ТРТ Хабер.

Както се уточнява, в дейностите в центъра ще участва турски военен персонал, а според необходимостта може да бъдат изпратени и цивилни служители на Турция.

Срокът, определен в разрешението за пребиваването на турските военни в Азербайджан, е една година.
Министрите на отбраната на Турция и Русия Хулуси Акар и Сергей Шойгу подписаха на 11 ноември меморандум за установяването на съвместен турско-руски център за мониторинг на примирието между Армения и Азербайджан. Лидерите на Азербайджан, Армения и Русия подписаха на 9 ноември споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

От изявленията от Анкара и Москва миналата седмица стана ясно, че двете страни имат разминавания по отношение на мястото, където ще бъдат разположени турските миротворци. Според турския президент Реджеп Ердоган това ще е на "освободени от арменска окупация територии", докато руският външен министър Сергей Лавров увери, че в Нагорни Карабах няма да има никакви миротворчески подразделения на Турция. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини