Над 100 саркофага с мумии са открити в Сакара

    Броят на пълните с мумии саркофази, намерени в поредица от погребални шахти в Сакара в Египет, продължава да расте, съобщават археолози от египетското министерство на антиките.

    В началото на септември екипът намери 13 саркофага с мумии в тях. В началото на октомври този брой се увеличи до 59, а сега е над 100, съобщават археолозите в изявление, публикувано в събота (14 ноември).

    Хората "питат колко ковчези намерихме. Отговорът е, че все още не знам", каза Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките в Египет, във видео, публикувано от министерството.

    Вътре в погребалните шахти екипът е открил и 40 статуи, изобразяващи божеството Птах-Сокер, съобщи министерството. Това божество е обединение на Птах, който бил бог на Мемфис, и Сокер - богът на Сакара. Археолозите открили и 20 дървени кутии с изображения на Хор - египетския бог на небето с глава сокол. Освен това са открити две дървени статуи с изписано името Фном, а изследователите все още се опитват да разберат кой е бил този човек в древността.

    В Египет гробниците са били ограбвани както в древността, така и в съвременността и рядко се срещат толкова много саркофази и артефакти, които не са ограбени.

    Различните находки датират от около 712 г. пр. Н. Е. и 30 г. пр.н.е., според изявлението на министерството. През този период древен Египет е бил окупиран и контролиран от чуждестранни групи като асирийците, персите и гърците. Понякога Египет е възвръщал независимостта си, само за да я загуби от друга чужда сила. Разкопките продължават и археолозите очакват да намерят още саркофази с мумии и други артефакти, по думите на Халед Ел-Енани, министър на антиките в Египет.

    Каналът Смитсониън снима документален филм, наречен "Ловци на гробници", и публикува изявление, в което се твърди, че някои от артефактите датират от 4500 години - около времето, когато са били построени пирамидите в Гиза. Изявлението на министерството на антиките не потвърждава това твърдение.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      От
      Откога
      1 -2
      09:01, 18 ное 2020
      Откога пустинята Сахара стана Сакара! Любопитно! За какво става на въпрос- за района на Сакар планина или в пустинята Сахара. Редактора, българския и познанията по география куцат. Нещо с дипломата се разминавате.
      • Ха
        хаха
        1 0
        09:27, 18 ное 2020
        Просто некрополът са нарича Сакара
      • Ум
        умно
        1 0
        09:57, 18 ное 2020
        Saqqarа и Sahara - за гражданите на света :) да не се объркате, като ходите в Египет. Че ще е неприятно да попаднете насред пустинята в търсене на некропола
    • 2
      Ах
      Ах
      0 0
      09:34, 18 ное 2020
      А сакар планина и района около нея ще се казва Странджа Сахара.
    Последни новини