Искането за протест на АМ „Марица“ засега остава без разрешение

    Искането на групата граждани, сред които и председателят на областната структура в Хасково „Да, Българи“ Тодор Топалов, за провеждането на протест на АМ “Марица“ срещу правителството и за оставката на главния прокурор, засега остава без разрешение.

    След като инициаторите на недоволството получиха отказ от кмета на Свиленград, издаден на основание разпоредби от Закона за събранията, митингите и манифестациите, за провеждането на протеста, те обжалваха решението му в Административния съд на Хасково.

    Този следобед пред сградата на съда инициаторите на протеста обясниха, че кметът на Свиленград им е предложил да изберат друго място за провеждане на недоволството, различно от терена, където те са искали да затворят аутобана. Мотив за това е, че не може да се осигури обходен маршрут за превозните средства. Предложи ни паркинги и странични зони, като нас не ни устройват. За нас е важно протестът да се проведе именно на магистралата, защото тя символ на корупцията в държавата ни. Затова сме съгласни да проведем протеста и в затворения за ремонт участък , но да е на автомагистралата, не странично от нея“, посочиха водачите на недоволството.

    Тази вечер излезе и решението на съда. Според него без разглеждане е оставена жалбата на граждани, в частта ѝ против заповедта на кмета на община Свиленград, с която е предложено на организаторите на протеста да променят мястото на провеждането му.

    Съдът отменя кметското разпореждане в частта му, с която е забранено провеждането на протест-митинг на автомагистрала „Марица“ по чл. 12, ал. 2 от ЗСММ, в който се казва, че :“Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната; застрашават обществения ред в съответното населено място; застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка; нарушават правата и свободите на другите граждани“, като връща преписката на кмета за ново произнасяне, съобразно дадените в мотивите на решението указания по тълкуване и прилагане на закона.

    Решението на съда в прекратителната му част, подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховният административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните, а в останалата му част, с която се отменя частта от заповедта и преписката се връща за ново произнасяне, не подлежи на обжалване.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ко
      Коко
      19 -5
      20:39, 18 ное 2020
      Стига с тези протести бе китове.Не ви ли омръзна едно и също всеки ден.Ебати калъфите,няма ли работа за вас.
    • 2
      Пе
      Пешо ддс то
      16 -1
      21:28, 18 ное 2020
      Абе я си затваряй горските пътища от които крадеш дървесина и я продаваш на селяндурите. Не ми затваряй магистралата само за да си осигуриш място в листата ня дай България и да се намърдаш с имунитет в парламента за дя не лежиш за ддс измами. И ми върни парите че ще ти спретнем един протест пред вас с другите дървари.
    • 3
      Те ви убиват ,
      вий викате "Отивам на протест"
      .....
      • Ли
        ликвидация
        2 -4
        06:05, 19 ное 2020
        Още следващия месец започват кървищата.
    • 4
      Са
      Само питам
      4 -1
      22:12, 18 ное 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 5
      Съ
      Съда се произнесе
      4 0
      10:24, 19 ное 2020
      Нарушават правата и свободите на другите граждани! Точка!
    • 6
      Ив
      Иван Тошев
      2 -1
      10:39, 19 ное 2020
      Май съм единствения, който се подписва със собственото си име

      Състезание между СССР и САЩ, на което побеждават американците.
      Медията "haskovo.net" публикува заглавие: "САЩ останаха предпоследни, а СССР заеха почетното второ място."
      Всичко е вярно, а съобщението е фейк.
      Четете, бе!

      Всъщност съдът ПРИЕМА ЖАЛБАТА ЗА ОСНОВАТЕЛНА:
      1. оставя без разглеждане точка 1., в която кметът предлага протестът да се проведе на някакъв паркинг, вместо на магистралата;
      2. отменя точка 2. със забраната на кмета, заради "неяснотата в мотивите се приравнява на липса на мотиви" и 3. Връща му преписката,за да се произнесе членоразделно, ако има аргументи за забраната - ама той няма, иначе да ги бе изтъкнал

      Така, че заповед за забрана - няма.
      Протест ще има.
    • 7
      Ив
      Иван Тошев
      1 -1
      10:41, 19 ное 2020
      Хайде хейтърчета, коментирайте - изкарайте си 40 - те сребърника.
      • Ам
        Американски Хой Космат
        1 -1
        11:22, 19 ное 2020
        Тошев ,
        Не вярвам аз че ибрикчия ще спаси раята
        Свободата не ще Демонстрант , иска Караджата ,
        .....
    Последни новини