5 °C

Ресторантьори настояват държавата да компенсира пряко работещите в бранша преди повторното затваряне

Ресторантьори настояват държавата да компенсира пряко работещите в бранша преди повторното затваряне заради мерките срещу COVID-19, това каза за БТА Петър Стефанов, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново.

Той подчерта, че държавата трябва да поеме поне 80 процента от заплатите в сектора. Към момента основната заплата в бранша е 800 лева, на тази заплата разчитат хората, които ще останат без работа в дните, когато отново заведенията за обществено хранене ще бъдат затворени, точно преди коледните и новогодишните празници, посочи той.

В област Велико Търново заетите в сектора са около 20 хиляди души. "Ако за втори път ги освободим, по-голямата част от тях няма да се върнат, ще преминат в други сектори или ще търсят работа в чужбина", отбеляза Стефанов, който е собственик на верига от ресторанти в града. Според него тази компенсация трябва да бъде директна срещу трудовия договор, който служителят е подписал със своя работодател. Процедурата, която дава помощ от държавата трябва да е опростена и директна за всеки един човек с трудов договор, подчерта той.

Намалението на ДДС за сектора от 9 процента в момента не е работещо, защото, ако заведението е затворено и няма оборот не е от значение данъкът, който трябва да се внася, подчерта Стефанов.

Той отбеляза, че при първото затваряне на заведенията през март и април, собствениците са имали резерви, с които са можели да покрият данъците, сметките и заплатите. След това през летните месеци са поели "глътка въздух", но сега те нямат финансов ресурс заради ниските обороти.

Стефанов припомни, че в момента, съгласно последните предписания на РЗИ, заведенията работят с 20 процента от капацитета си, между масите пространството е между 5 и 10 метра, осигурени са всички противоепидемични мерки, но оборотите са спаднали със 70 процента.

Над 15 заведения, членове на организацията във Велико Търново участват в инициативата "Хапка Надежда", с която предоставят безвъзмездно храна на лекари от първа линия в борбата с пандемията, припомни Стефанов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  3,
  3,14
  3 -2
  17:09, 24 ное 2020
  Стефанов,вие постоянно крадете от държавата,каква помощ искате?Като няма клиенти,освобождавайте персонала и започвайте някакво производство.Произвеждайте мотики,лопати,мотори,коли,самолети,а не да храните хората с развалено ядене и да им дерете кожата от скъпотия и на всичкото отгоре и помощ искате!Станахте по-нагли и от Борисов!
  • Ha
   Haha
   1 -2
   19:27, 24 ное 2020
   И кой да ги купува тия коли, самолети и т.н като хората нямат пари защото не работят
 • 2
  Кв
  Кви помощи?
  4 -3
  19:13, 24 ное 2020
  Колко ресторанта са получили помощи и компенсации по време и след война?
  Това е война с "едно грипче".
  Готвачи и сервитьори на борсата и ще си получават помощите.
  След "войната" ще се отворят нови ресторанти, какво толкова.
 • 3
  12
  123
  1 -1
  23:34, 24 ное 2020
  Три седмици без ресторанти не може. А да умират лекари и да оставят децата си сираци може. Айде стига с тези
  ресторантьори. Живота и здравето на хората е най-важно.

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини