1 °C

Бум на пазара за… рингово осветление

В средата на 2000-те водещите на новини се сблъскаха с проблем: вече не изглеждаха добре на екрана. Лицата им в реалния живот не бяха променени, но технологията, която ги показваше пред милионите домакинства, надмина собствените си граници. Камерите с висока разделителна способност станаха класика в ТВ студиата, както и големите HDTV телевизори, които показват всеки детайл. Малките дефекти, дебелият пласт грим и всички малки несъвършенства се виждаха като под лупа. Това даде тласък както на пластичната хирургия, така и на бизнесите с грим и студийно осветление.

Когато пандемията се развилня, същото се случи отново. Това едва ли беше най-драматичният ни проблем точно през март, но въпреки това се очерта като проблем. Работата от дома стана нещо масово. Но на екраните повечето хора изглеждат ужасно. Едно е да се видиш блеснал на „мазно” селфи, друго е да се блещиш в камерата по време на продължителен разговор с висококачествено видео на живо пред колегите. Мнозина се дразнят и досега от изгледа на собственото си лице – странни сенки, неудобни фонове, двойна брадичка, зеленикава кожа…

Важно е да изглеждаш добре

Внезапното заглеждане на работещите в домовете им накара много хора да разберат това, което „ютюбъри” и „тиктокери” знаят от години: никой не иска да изглежда зле онлайн. Това е нещо, което влияе несъзнателно. Ако си лекар и провеждаш видеоконферентен разговор с пациент, ако той не вижда добре лицето ти, остава с чувство на недоверие в това, което говориш. Ако си учител, но децата не те виждат добре, лесно се разсейват, не долавят погледа, не забелязват малките и важни мимики на лицето.

Особено зле бива възприеман човек, ако камерата му е лоша или околното осветление е недостатъчно и образът на екрана придобие „призрачни” оттенъци. Така например, един преподавател в САЩ по време на пролетната карантина установил, че заради недоброто осветление в стаята си кожата му на екрана изглежда… зеленикава. Не бихте ли се чувствали странно, ако колега, с когото разговаряте през Zoom, ви изглежда зелен? Най-малкото мнозина биха си помислили, че този човек се чувства зле – болен е или му е много лошо.

В търсене на спасение: рингово осветление

След като стана ясно, че работата от къщи ще остане част от работния микс на съвременния бизнес, много от онези, които се опитват да изглеждат професионално, докато работят от вкъщи, потърсиха решение. И го намериха – в инструментите и тактиките на влиятелните хора в интернет.

Години наред ютубъри, подкастери, тиктокери, стриймъри и инстраграмъри използват най-добрите достъпни, лесни за употреба инструменти, за да изглеждат и да звучат по-добре – стативи за смартфони, стойки за лаптопи, външни уеб камери, микрофони и други подобни. През първите няколко месеца от пандемията някои от тези устройства станаха толкова трудни за намиране, колкото тоалетната хартия.

Най-ценно от всичко обаче се оказва ринговото осветление. Този род осветителни тела се поставят на триножник или се закрепват върху смартфона/лаптопа/телефона. Пръстеновидните лампи са бързо и лесно решение за професионално изглеждащо осветление. Когато се позиционират внимателно, те правят кожата да изглежда гладка, очите – бистри и ярки. Но най-важното е, че правят човека да изглежда добре. А това е може би най-важното за създаването на аура на компетентност и продуктивност пред камерата.

Бум, който търговците не очакваха

Днес ринговото осветление е сред най-купуваните стоки в магазините за електроника. Продават ги и големи, и малки електронни магазини, и магазините за стоки за бита и за дома.

Собствениците на фирми-производители на рингово осветление казват, че това, което им се е случило тази година, е нещо, което не само никога не са очаквали, но и не са си представяли, че е възможно. След бума на пандемията всички складови наличности „се изпариха” до края на април.

Тъй като работата от вкъщи няма да изчезне, някои компании дори осигуряват финансиране на служителите си с цел закупуване на рингово осветление – така, както спонсорират закупуването на комфортен работен стол и външен монитор. Такъв е случаят с Асанте Хачър, който работи в областта на здравеопазването и казва, че доста дълго е търсил как да подобри начина, по който софтуерът за видеоконференции улавя тъмния тон на кожата му.

„Когато нямате физически срещи, визуалното ви представяне, увереността пред камерата и това хората да ви виждат правилно може да бъде важно за създаването на връзка”, казва Хетчър, цитиран от TheAtlantic. "Не всеки има оптимално осветление там, където работи". А и не всякога човек може да разчита на добрата дневна светлина.

Особено ценно е ринговото осветление за тези, които се подготвят да се явят на онлайн интервю за работа. За тях да изглеждат добре е особено важно – създават добро впечатление, изглеждат по-надеждни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
28 яну 2021
Последни новини