ЕП загрижен за правителствената пропаганда в медиите

Европейският парламент прие днес резолюция, с която изразява дълбока загриженост за състоянието на свободата на медиите в ЕС и осъжда насилието, тормоза и натиска срещу журналистите.

В документа се отбелязват опитите на някои правителства на държави от ЕС да заглушат критичните и независимите медии, и да подкопаят медийната свобода и плурализъм. ЕП е особено обезпокоен от това, че в някои страни от ЕС обществените медии са се превърнали в пример за проправителствена пропаганда.

Според евродепутатите подходът за сплашване с цел заглушаване на гласовете на журналистите продължава. ЕП призовава обществените личности да се въздържат от дискредитиране на журналисти и отбелязва правното задължение за разследвания на всички нападения.

В резолюцията се отбелязва, че когато собствеността върху медиите е съсредоточена в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е застрашен и това пречи на борбата с разпространението на дезинформация. ЕП настоява държавите от ЕС да предприемат действия, за да се избегне прекалената концентрация на собственост и да се осигури прозрачност за притежанието на медиите.

Според ЕП европейският бюджет не трябва да се насочва към медии, контролирани от държавата, или медии, които разпространяват политическа пропаганда.

ЕП предлага годишните доклади на ЕК за състоянието на законността да разглеждат въпросите с прозрачността на медийната собственост, както и за равнището на външна намеса в работата на редакциите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    Наблюдател
    2 0
    10:08, 26 ное 2020
    Ние пак сме номер едно. В България няма независими медии!
Последни новини