Русия ще позволи на унгарски лекари да наблюдават производството на ваксината срещу Ковид-19

Русия ще позволи на унгарски лекари и медицински специалисти да наблюдават процеса на производство на руската ваксина "Спутник V" срещу Ковид-19, каза днес унгарският външен министър Петер Сиярто.

Споразумението представлява поредната значима договореност на унгарския министър-председател Виктор Орбан с Москва след проект на стойност 12,5 милиарда евро за разширяване на атомната електроцентрала "Пакш" и изгледите за по-нататъшен внос на газ от Русия след 2021 г., отбелязва Ройтерс.

"Работим за получаване на безопасна ваксина за унгарския народ колкото се може по-скоро", каза Сиярто на съвместна пресконференция с руския здравен министър Михаил Мурашко и добави, че Унгария иска да се сдобие с ваксина през декември или януари.

Сиярто заяви, че посещението на унгарски лекари следващата седмица може да ускори процеса на вземане на решение от унгарските власти за евентуално използване на ваксината в Унгария.
"Продължаваме да поддържаме тясна връзка с руското правителство, а когато бъдат направени клиничните изпитания и унгарските здравни власти вземат своето решение, ще можем да говорим за конкретни количества", каза той.

Плановете на Унгария за провеждане на изпитания и евентуално производство на руската ваксина са безпрецедентна стъпка за страна членка на Европейския съюз и засилват съществуващите напрежения с Брюксел.

Съгласно правилата на ЕС ваксината "Спутник V" трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, преди да може да бъде пусната на пазара в държава членка на общността.

Будапеща и Москва са се споразумели, че след като унгарски лекари направят посещение следващата седмица, Русия може да достави определен брой дози на Унгария още през декември.

Унгарското правителство казва, че е осигурило над 12 милиона дози от ваксини на западни фармацевтични компании и преговаря с Китай и Израел за евентуални доставки на ваксини.
Сиярто също така заяви, че се водят преговори за евентуално производство на руската ваксина в Унгария, предаде ТАСС.

По думите му Унгария има нужда от качествена ваксина, а въпросът къде е произведена тя е от второстепенно значениe.

"Унгария отхвърля всякакви форми на лобизъм във връзка с приоритетността на ваксините. Ваксина се разработва както на изток, така и на запад. За нас е важно унгарският народ да получи надеждна и качествена ваксина, а къде е произведена тя е вторичен въпрос", заяви той. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини