11 °C

Кметове с апел към социалното министерство за удължаване на програмата в помощ на възрастните хора

Изтича срокът на програмата, с която хиляди възрастни, хора с увреждания и карантинирани получават всекидневна помощ от социални работници. Кметове от цяла България отправиха апел към социалното министерство за удължаване на тази програма.
Примерът е от смолянското село Момчиловци. Там Радка Първанова е социален помощник, психолог, съветник и доверен приятел на поверените й възрастни хора. Всеки ден получава заявки за пазаруване на хранителни продукти и ги носи по домовете. Поредният й адрес е на  80-годишната Шинка Мандова. Жената живее сама, трудноподвижна е и чака с нетърпение някого, с когото да обмени няколко приказки.  

„Не мога да ходя. Дори горе на втория етаж не мога да изляза. Когато имам нужда - Радка е насреща. И съм доволна”, споделя жената.

Пандемията е съкрушителен удар за възрастните хора. Ограничила е техните контакти до минимум.

„Много се плаша. Направо психически откачам. Не можем да си кажем едно „Добро утро”. Толкова много починали. За младите ме е грижа. То за мен е дошло време, на 80 години съм”, добавя Шинка.

В цялата Смолянска община грижа от доверен социален помощник получават 384 души. Само в Момчиловци те са близо 40, разпределени между 5 социални работници. За тяхната работа разказва Радка Първанова.
„Като отидем при възрастните, те си изплакват болката. Ние всъщност преживяваме тяхната мъка. Пандемията ги затвори вкъщи. Очакват ни да ги посетим, да ги видим”, обяснява тя.

Програмата „Патронажна грижа” се финансира от Европа и обхваща 239 общини у нас. Помощ получават почти 26 000 души - възрастни хора, хора с увреждания и карантинирани. Кметове и наместници от 20 смолянски села са притеснени, че така нареченият „Компонент 3” на програмата - с посещенията и услугите в домашна среда, все още е с неясна съдба за следващата година.

„Изключително ценна и необходима е тази програма. Говорихме с кметовете от националното сдружение, които също настояват за удължаване на срока на програмата. Надяваме се да бъдем чути”, коментира кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

На този етап от социалното министерство поясняват, че се водят преговори с Европейската комисия за допълнително финансиране. Очакванията са на фона на задълбочаващата се пандемична криза всички програми, в това число и компонентът с грижата за възрастните, да бъдат продължени и през 2021 година.

Източник: Нова телевизия
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини