Uber продава бизнеса си с автономни автомобили за $4 млрд.

Uber е компания, която си постави амбициозната цел да промени начина, по който се придвижваме в урбанизираните условия на големите градове. Вероятно сте използвали услугите за алтернативен превоз на Uber, които обаче срещнаха съпротива на представителите на локалния бизнес. Това е причината компанията да оперира само в някои държави, което силно ограничава възможностите им за бизнес.

Инвестициите в модерни технологии са важен фактор за дългосрочния успех и имат голямо значение за Uber. Дивизията разработваща автономни автомобили разполага със солиден капитал и едни от най-иновативните разработки в индустрията. Влошената икономическа ситуация породена от разпространението на коронавируса и стратегията за оптимизиране на разходите на Uber е причината компанията да се раздели с този бизнес.

Uber вече са дали съгласието си за продажба на своето подразделение за самоуправляващи автомобили. Финансовите параметри на сделката ще достигнат до $4 млрд., съобщава GizmoChina. Taзи сума ще бъде платена от Aurora Technologies, които ще продължат да развиват технологиите със собствен капитал и ресурси.

Съгласно параметрите на сделката Uber ще осигурят допълнително финансиране в размер на $400 млн., с което ще придобият 26% дял от иновативния стартъп. Някои от най-високопоставените служители на компанията също ще се присъединят към Aurora Technologies.

Сред тях е дори главният изпълнителен директор на Uber, Дара Коровшани, който вече ще бъде част от борда на директорите на Aurora.Голяма част от настоящото оборудване, специалисти, както и патенти в сферата на автономни автомобили на Uber ще станат притежание на Aurora.

Aко не възникнат затруднения се очаква сделката да бъде одобрена от регулаторите и финализирана до края на първото тримесечие на 2021г. Пазарната капитализация на тази бизнес дивизия на Uber преди година надхвърляше $7.5 млрд.

Със сигурност пандемията оказва влияние на плановете на компанията, но вероятно и технологични затрудения също са мотиви за сделката. Все пак от Uber бяха категорични, че продължават да проявяват голям интерес към разработката на автономни автомобили.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини