Такситата от Димитровград се включиха в националния протест на превозвачите с шествие по улиците на града

Изображение 1 от 4

    Таксиметровите шофьори от Димитровград се включиха в националния протест на превозвачите, организиран днес. Десетки таксиметрови автомобили преминаха през централните улици на бригадирския град днес по обяд с надути клаксони, за да подкрепят колегите си от бранша в цялата страна.

    Едно от главните искания на димитровградските превозвачи е отпадане на патентния им данък за таксиметрови услуги за 2021 година. През месец октомври от министерството на транспорта заявиха, че държавата има готовност да плати част от алтернативния данък на таксиметровите водачи, който те дължат към общините за догодина, като покрие разликата от 300 лева до пълния размер на данъка, като неговата стойност в Димитровград от дълги години е 350 лв. за година. Първоначалното искане на таксиметровите шофьори е било този данък поне да бъде разсрочен на две равни вноски през годината, за което са пуснали и писмо да Общината в Димитровград, заяви управителя на една от таксиметровите фирми в града.

    Исканията на шофьорите са поради огромния отлив на клиенти покрай ковид-пандемията, "остана да возим само хората отиващи и връщащи се от работа, а и те са са все по-малко", коментира един от превозвачите. По думите на протестиращите, над 50% са намалели таксиметровите курсове в града, като част от колегите им са се отказали и колите им седят пред жилищата.

    Друг голям проблем на таксиметровите шофьори са нелегалните таксита, които не плащат нищо като данъци и такси и им подбиват цените, с което са си създали редовна клиентела основно към кв. Изток и селата, а дори правели и курсове до столицата и други градове в страната. Според тях една от основните седянки на нелегалните таксита е зад хотел Москва в центъра на града и този проблем продължава от години.

    Таксиметровите шофьори споделиха, че вземат всички възможни предпазни мерки и дезинфекцират автомобилите си след превоз на клиент, а една от фирмите за таксиметрови услуги в града е оборудвала и автомобилите си с предпазни прегради между предните и задните седалки в  превозните средства, за да се чувстват сигурни и те, и клиентите им.

    Вижте повече във видео материала към статията!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини