Масови проверки в търговските обекти и пазари започнаха в Димитровград - спазват ли се правилата?

    Започнаха масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговските обекти и пазари в община Димитровград. Това образува големи опашки пред големите търговски обекти, поради поетапното пускане на клиенти, за да може да се осигури дистанция между тях на територията на магазините.

    Глобата за неспазване на противоепидемичните мерки за клиенти на обектите е 300 лева. Проверките в общината продължават без да се конкретизира крайна дата и ще бъдат проверявани всякакви търговски обекти, както в града, така и в малките населени места на община Димитровград. Правителството се зарече тези дни, че няма да се правят компромиси и усилено ще се следи за спазването на марките, като освен глоби може да бъдат затваряни и търговски обекти, без значение дали са малки или големи.

    Екипи от служители на РЗИ, полиция, служители на противопожарна служба, Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите извършваха проверките по магазините за спазване на противоепидемичните мерки в Димитровград и общината. Проверките целят да се предотврати струпването на тълпи пред входовете на търговските обекти, както и вътре в магазините. Компетентните органи следят още на входа на магазина и вътре в него дали хората са поставили маски и правилно ли са поставени на лицата им, съблюдават и за дистанция между пазаруващите.

    Наша проверка паралелно с проверката службите установи, че в хипермаркетите по време на проверката, всички клиенти и служители носеха маски, малка част от клиентите не бяха поставили своите предпазни средства правилно, за което екипите на МВР им отправяха предупреждения. Видимо в магазините, за разлика от предходните дни и месеци, нямаше струпване хора, като се извършваше контрол на входа на обектите. Дали е имало санкционирани, очакваме информация от компетентните органи. 

    Проверки се извършваха и на пазарите в града, екипи обикаляха Неделен пазар, както и Зеленчуковия пазар в Димитровград. Нашата проверка на Зеленчуков пазар показа, че повечето от клиентите и продавачите спазваха мерките, но имаше и такива, които нарушаваха правилата. Макар и малко, част от клиентите и продавачите не спазваха указанията за ВХОД и ИЗХОД на пазара, като влизаха и излизаха от където им е удобно, с което се нарушаваше правилото за еднопосочно движение на тържището. Полицейски служите спряха и клиенти на тържището, които не бяха поставили маски на лицата си, за което предприеха съответните действия.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини