Най-добре запазения нимфеум в България се намира в Димитровград

Изображение 1 от 4

    Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от Областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, разказва за най-добре запазения нимфеум в България - Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково, община Димитровград.

    Построено в края на II-IV в. от римски гражданин с тракийски произход и неговата съпруга - Светилището на нимфите и Афродита е едно от най-добре запазените тракийски светилища в страната. Разположен само на километър югоизточно от с. Каснаково в живописна местност, древното тракийско светилище е част от римска вила собственост на тракиеца Тит Флавий и съпругата му Клавдия Монтана. Според историците той получава тази земя като награда за 30-годишната си вярна служба към Рим и там, край трите извора с лековита вода, издига голям амфитеатър, храм и помещения за поклонниците. Затова свидетелства надписът на гръцки, издълбан върху лицевия свод над централния извор, който гласи:

    “На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита.”

    Самото светилище е познато от 1898 г., когато, за да разберат откъде се стича водата, местните хора решават да разкопаят стените. В селото си спомнят също и че през 1923 г. светилището е разчиствано от трудоваци, но без присъствието на научни работници, поради което всички ценни материали, намерени тогава, са загубени. Официални археологически разкопки на Нимфеума са извършени в средата на миналия век, когато екип от археолози открива, че светилището е част от цял комплекс, включващ останки от култови постройки, датирани от ІІ век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и архитектурно оформени три извора с басейни с вградена в скалите подпорна стена с форма на полуелипса.

    Преданията гласят, че на върха на един хълм се намира скален извор, почитан от траките като светилище на нимфите и вечер там танцуват красивите повелителки на природата – нимфите. Според вярванията, ако жените пият вода от изворчето, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби. Пленен от красотата и мистиката на извора, Тит Флавий, в чест на съпругата си Клавдия Монтана, решава да издигне на това място храм на богинята Афродита. Друга легенда е свързана с женския силует, разположен върху скалата над централния извор на светилището. Смята се, че образът е на неземно красивата нимфа, опитала безуспешно да съблазни създателя на светилището Тит Флавий, който не се поддава на изкушението и остава верен на съпругата си. През 1968 г. обектът е обявен за национален паметник на културата, а днес е една от историческите и туристически атракции на Димитровград.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Й
      й
      0 -1
      14:38, 2 яну 2021
      Малко далече е с.Каснаково,от Д-град,но...
      • КЛ
        К Л
        1 0
        08:24, 23 юли 2023
        12 километра наистина са “малко далече” за някои хора, но...
    Последни новини