1 °C

Най-добре запазения нимфеум в България се намира в Димитровград

Изображение 1 от 4

  Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от Областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, разказва за най-добре запазения нимфеум в България - Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково, община Димитровград.

  Построено в края на II-IV в. от римски гражданин с тракийски произход и неговата съпруга - Светилището на нимфите и Афродита е едно от най-добре запазените тракийски светилища в страната. Разположен само на километър югоизточно от с. Каснаково в живописна местност, древното тракийско светилище е част от римска вила собственост на тракиеца Тит Флавий и съпругата му Клавдия Монтана. Според историците той получава тази земя като награда за 30-годишната си вярна служба към Рим и там, край трите извора с лековита вода, издига голям амфитеатър, храм и помещения за поклонниците. Затова свидетелства надписът на гръцки, издълбан върху лицевия свод над централния извор, който гласи:

  “На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита.”

  Самото светилище е познато от 1898 г., когато, за да разберат откъде се стича водата, местните хора решават да разкопаят стените. В селото си спомнят също и че през 1923 г. светилището е разчиствано от трудоваци, но без присъствието на научни работници, поради което всички ценни материали, намерени тогава, са загубени. Официални археологически разкопки на Нимфеума са извършени в средата на миналия век, когато екип от археолози открива, че светилището е част от цял комплекс, включващ останки от култови постройки, датирани от ІІ век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и архитектурно оформени три извора с басейни с вградена в скалите подпорна стена с форма на полуелипса.

  Преданията гласят, че на върха на един хълм се намира скален извор, почитан от траките като светилище на нимфите и вечер там танцуват красивите повелителки на природата – нимфите. Според вярванията, ако жените пият вода от изворчето, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби. Пленен от красотата и мистиката на извора, Тит Флавий, в чест на съпругата си Клавдия Монтана, решава да издигне на това място храм на богинята Афродита. Друга легенда е свързана с женския силует, разположен върху скалата над централния извор на светилището. Смята се, че образът е на неземно красивата нимфа, опитала безуспешно да съблазни създателя на светилището Тит Флавий, който не се поддава на изкушението и остава верен на съпругата си. През 1968 г. обектът е обявен за национален паметник на културата, а днес е една от историческите и туристически атракции на Димитровград.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Й
   й
   0 0
   14:38, 2 яну 2021
   Малко далече е с.Каснаково,от Д-град,но...

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
  27 яну 2021
  Последни новини