Споразумението между Великобритания и ЕС получи кралско одобрение

Кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз, което означава, че той придобива силата на закон. Това съобщи председателят на Камарата на общините на британския парламент Линдзи Хойл, цитиран от Ройтерс. 

Съдбата на тази велика страна е вече твърдо в нашите ръце, заяви британският премиер Борис Джонсън след ратификацията на споразумението между Обединеното кралство и Европейския съюз, предаде ДПА. 

"В 11 часа вечерта на 31 декември ще настъпи ново начало в историята на нашата страна и нова глава в отношенията с ЕС като наш най-голям съюзник", каза Джонсън. Той благодари на членовете на двете камари на парламента, че приеха документа, който ще регулира отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз, след като изтече преходният период след Брекзит днес в полунощ. 

Камарата на общините прие законопроекта с 521 срещу 73 гласа, а след близо 8-часов дебат същото направи и Камарата на лордовете. След това бе одобрен и от кралица Елизабет Втора, което бе последната формалност преди влизането му в сила като закон.

Така Обединеното кралство завърши от своя страна процеса по ратификация на споразумението за търговия и сътрудничество с ЕС, което бе сключено на 24 декември и ще определя отношенията между Лондон и Брюксел от 1 януари 2021 г.

В новогодишната нощ ще приключи преходният период и Брекзит, за който британците гласуваха на референдум през 2016 г., ще стана факт - страната ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини