18 °C

Галерия “Петко Чурчулиев” спечели мащабен проект за театралния плакат

Художествена галерия “Петко Чурчулиев” в Димитровград спечели най-мащабния си проект до момента, който ще реализира съвместно с 4 национални художествени гимназии и 3 действащи театъра от страната. Проектът „Плакатът остава“ е на стойност 20 877 лв., от които 14 977 лв. са финансирани от Национален фонд „Култура“ чрез програма „Дебюти“, а останалите 5 900 лв. са собствен финансов принос. Партньори на димитровградската галерия в него са НГПИ „Св.Лука“ – София; НХГ „Ц.Лавренов“ – Пловдив; НХГ „Д.Добрович“ – Сливен; НГПИД „Акад.Д.Узунов“ – Казанлък; Театър “ Азарян”- НДК  София; Държавен куклен театър – Пловдив, и ДКТ „Иван Димов“ – Хасково.

Проектът “Плакатът остава” е възможност за 12 млади автори от специалността “Рекламна графика” в четирите средни художествени училища да разработят цялостен краен продукт - театрални плакати по три драматургични произведения в трите театъра. Предвиждат се виртуални посещения на съвременните български постановки, реализирани през последните няколко театрални сезона: пиесата „Януари“ на Й.Радичков в ДКТ – Хасково, „Приключение с маймунка“ от Ева Кьосовска на Куклен театър-Пловдив  и една пиеса от репертоара на столичния театър „Азарян“. Същностната задача за младите автори в проекта, ще бъде под ръководството на своите  преподаватели да създадат варианти на сценични плакати по трите постановки, с натрупаните знания и при абсолютната свобода на избор в техники и визуално изразяване. Крайната цел в проекта ще бъде експонирането на цикъл от 8 изложби с плакатите от проекта в изложбените пространства на галерия „П.Чурчулиев“, четирите училища и трите театри през пролетта и есента на 2021 г. В рамките на проекта ще бъде издаден каталог със създадените 36 плаката и информация за участниците, и постигнатото по проекта.

При реализацията му учениците ще се запознаят с уникалния фонд на димитровградската галерия „Петко Чурчулиев“, който единствен в България съдържа 1250 сценични плаката. Дебютантите ще получат допълващо знание в области като визуализиране на драматургичната идея; анализ на драматургичен текст; виртуално възприемане на сценична постановка; индивидуална трактовка на същността и посланието; интерпретация на авторска и режисьорска концепция от гледната точка на плакатиста и др. Допълнителното им професионално обучение ще бъде подплатено и с видео-лекция на изтъкнатия плакатист Костадин Отонов на тема „История на българския плакат в периода на неговият разцвет с водещите автори, които вече са класици“.

Целта е всяка творба да бъде либерална платформа за експериментиране на художествени техники, които да изразят индивидуалността на младия търсещ автор по най-добрият възможен начин. За постигането й дебютантите ще се запознаят с видео архивни материали на  постановките и ще получат достъп до сценографски проекти, режисьорски записки и др. Чрез проекта младите автори не само ще получат професионална изява, но и възможност да подсилят култовите редици от плеядата плакатисти на българската плакатна школа като неразделна част от облика на съвременната ни култура. 

След края на проекта през лятото на 2022 г. всички 36 плаката ще постъпят във фонда  за да обогатят с „млада кръв“ богата колекция от класически театрални плакати на галерията , сподели ръководителят на проекта Антоанета Станчева, ВрИД директор на Исторически музей - Димитровград и дългогодишен уредник на ХГ „Петко Чурчулиев“. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Постепенно навлизате в добра физическа и психическа форма и желанието ви за промяна се засилва с всеки изминат ден. Това ви подтиква да насочите енергията си в позитивна насока. Няма да ви липсват възможности за развитие на потенциала, просто трябва да се мобилизирате и да действате.
13 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Добро развитие на делата ви и приятелски сбирки, но които ще ви подскажат великолепни идеи. Други ще мислят над възможностите за бизнес, а няма да липсват и такива, които ще положат специални грижи по опазване на имуществото си. Към партньора си бъдете ведри и не го пренебрегвайте, ако някъде другаде са отнесени мислите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Атмосферата на дома ще ви зарежда с добри очаквания, но и не само тя. Развитията през последните дни ще ви подтикнат към конкретни действия, свързани с предстоящо пътуване или друга делова активност. Други ще продължат с професионалната си подготовка, отдавайки значение на нови моменти в нея.
13 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си високи цели, които изискват последователни действия и упорство, за да стигнете до желаните резултати. Подобряване на материалното състояние за онези от вас, които не щадят времето и силите си. Бъдете добри с всички и най-вече с хората от обкръжението ви, те милеят най-много за вас. Отнесете се към предложенията им конструктивно и ще си спестите недоразумения.
13 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
С лекота ще постигате всичко, с което се захващате днес. Възползвайте се от шанса, но не злоупотребявайте с късмета си. В добра физическа форма сте, самочувствието ви е добро и това ви прави още по-витални. С доброто си настроение влияете положително и на финансовото си състояние.
13 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Без излишна суета ще работите и придвижвате делата си в посоката, която желаете. Покажете на недоброжелателите си, че компанията им няма да ви липсва. Позитивното ви мислене ще ви помогне да неутрализирате лошите енергии покрай вас и по-бързо да приключите с нещата, които не ви носят добро настроение.
13 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Понижено настроение и раздразнителност ще се забелязват у много от вас днес. Причините са комплексни, но като основна е липсата на трайна трудова заетост. Уморени сте от несигурността и безпаричието, но това не е причина да се отказвате от правата си. Вниквайки в подробностите, ще прецизирате всичко и ще намерите по-бързо решение на проблема си.
13 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията през последните дни влияят върху желанието ви за изяви. То се отразява положително и на духа ви, с готовност сте за повече работа, общуване и интимна отдаденост. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде значима. Не пренебрегвайте онези, които показват добрите си намерения към вас.
13 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
При вас шансовете ви за успех в домогванията ви към вниманието и чувствата на една определена личност са твърде оскъдни. За момента запазете съществуващото положение, за да не го изгубите и него. Ще имате хубави събития, които ще разнообразят деня ви и ще ви заредят с очаквания.Не анализирайте прекалено много нещата, защото ще изгубите очарованието на мига.
13 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Служебни ангажименти ще запълнят времето на много от вас. Но най-добре ще се почувствате, ако използвате деня за почивка и не мислите за проблемите. Можете да сте полезни и на други, не отказвайте съдействието си. Допирът с природата и чистият въздух ще ви се отразят добре и ще мобилизират силите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще инициирате срещи с хора, които биха ви помогнали да се справите по-добре с проекта, над който работите. Финансовите ви проблеми ще намерят решението си и с подкрепата на добре подбрани приятели, намерете пътя към тях. Ще преборите стреса с релаксиращи масажи, спортни занимания или в компанията на любим човек.
13 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстоят ви важни промени в личен план. Преценете добре приоритетите си и не се колебайте да действайте. Не обръщайте внимание на пренебрежението от страна на близките си. Съвсем скоро всичко ще се промени в желаната от вас насока. Със своята проницателност и интуиция вие успявате да достигнете до скрити за другите детайли, които трябва да използвате.
13 апр 2021
Последни новини