11 °C

Галерия “Петко Чурчулиев” спечели мащабен проект за театралния плакат

Художествена галерия “Петко Чурчулиев” в Димитровград спечели най-мащабния си проект до момента, който ще реализира съвместно с 4 национални художествени гимназии и 3 действащи театъра от страната. Проектът „Плакатът остава“ е на стойност 20 877 лв., от които 14 977 лв. са финансирани от Национален фонд „Култура“ чрез програма „Дебюти“, а останалите 5 900 лв. са собствен финансов принос. Партньори на димитровградската галерия в него са НГПИ „Св.Лука“ – София; НХГ „Ц.Лавренов“ – Пловдив; НХГ „Д.Добрович“ – Сливен; НГПИД „Акад.Д.Узунов“ – Казанлък; Театър “ Азарян”- НДК  София; Държавен куклен театър – Пловдив, и ДКТ „Иван Димов“ – Хасково.

Проектът “Плакатът остава” е възможност за 12 млади автори от специалността “Рекламна графика” в четирите средни художествени училища да разработят цялостен краен продукт - театрални плакати по три драматургични произведения в трите театъра. Предвиждат се виртуални посещения на съвременните български постановки, реализирани през последните няколко театрални сезона: пиесата „Януари“ на Й.Радичков в ДКТ – Хасково, „Приключение с маймунка“ от Ева Кьосовска на Куклен театър-Пловдив  и една пиеса от репертоара на столичния театър „Азарян“. Същностната задача за младите автори в проекта, ще бъде под ръководството на своите  преподаватели да създадат варианти на сценични плакати по трите постановки, с натрупаните знания и при абсолютната свобода на избор в техники и визуално изразяване. Крайната цел в проекта ще бъде експонирането на цикъл от 8 изложби с плакатите от проекта в изложбените пространства на галерия „П.Чурчулиев“, четирите училища и трите театри през пролетта и есента на 2021 г. В рамките на проекта ще бъде издаден каталог със създадените 36 плаката и информация за участниците, и постигнатото по проекта.

При реализацията му учениците ще се запознаят с уникалния фонд на димитровградската галерия „Петко Чурчулиев“, който единствен в България съдържа 1250 сценични плаката. Дебютантите ще получат допълващо знание в области като визуализиране на драматургичната идея; анализ на драматургичен текст; виртуално възприемане на сценична постановка; индивидуална трактовка на същността и посланието; интерпретация на авторска и режисьорска концепция от гледната точка на плакатиста и др. Допълнителното им професионално обучение ще бъде подплатено и с видео-лекция на изтъкнатия плакатист Костадин Отонов на тема „История на българския плакат в периода на неговият разцвет с водещите автори, които вече са класици“.

Целта е всяка творба да бъде либерална платформа за експериментиране на художествени техники, които да изразят индивидуалността на младия търсещ автор по най-добрият възможен начин. За постигането й дебютантите ще се запознаят с видео архивни материали на  постановките и ще получат достъп до сценографски проекти, режисьорски записки и др. Чрез проекта младите автори не само ще получат професионална изява, но и възможност да подсилят култовите редици от плеядата плакатисти на българската плакатна школа като неразделна част от облика на съвременната ни култура. 

След края на проекта през лятото на 2022 г. всички 36 плаката ще постъпят във фонда  за да обогатят с „млада кръв“ богата колекция от класически театрални плакати на галерията , сподели ръководителят на проекта Антоанета Станчева, ВрИД директор на Исторически музей - Димитровград и дългогодишен уредник на ХГ „Петко Чурчулиев“. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини