Blob Opera - експеримент с оперно пеене и мишка

Това е забавно и изключително приятно преживяване. Свикнали сме да смятаме, че операта е по силите на малцина извисени музикални умове, но всеки може да се пробва с Blob Opera. Не е нужно да сте наясно с нотите, не са необходими певчески умения. Просто имате на разположение четири оперни гласа в реално време и ги управлявате с мишката... Е, понякога не е това, което си мислите.

Blob Opera е експеримент за машинно обучение от Дейвид Ли в сътрудничество с Google Arts and Culture.

Този експеримент отдава почит и изследва оригиналния музикален инструмент - гласа. 

Моделът за машинно обучение е обучен по гласовете на четирима оперни певци. Тенорът, Кристиан Джоел, басът Фредерик Тонг, мецосопраното Джоана Гембъл и сопраното Оливия Даутни записали 16 часа пеене. В експеримента не чувате гласовете им, а разбирането на модела за машинно обучение за това как звучи оперното пеене въз основа на наученото от тях.

Как работи:

Движете плъзгача на всяка от Капките нагоре и надолу, за да промените височината. Или напред и назад за различни гласни звуци. Друг модел за машинно обучение позволява на Капките (Blob) да реагират и хармонизират вашите данни в реално време.

Blob Opera е експеримент, използващ най-новите уеб аудио технологии и може да не се представи оптимално на по-стари устройства. Ако сте на мобилно устройство, добре е да опитате с настолен компютър.

Можете да си запишете експеримента и да го изпратите на някого. Можете да пробвате, докато ви омръзне, поне ние не забелязахме ограничения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини