-5 °C

Организираха протест за цената на водата в Димитровград, димитровградчани не го подкрепиха

  На 12 януари, понеделник, представители на „Да, България“ от Хасково, предвождани от председателя Тодор Топалов и председателя на местната структура Иван Стойчев организираха протест в Димитровград, във връзка с очакваното повишение на цената на водата на територията на общината. Към инициативата се присъедини и председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, което видимо не бе желано от организаторите.

  Протестът по-скоро остана символичен и се превърна в брифинг за медиите, защото не бе подкрепен от димитровградчани и се състоя от по-малко от 10 души и то не от граждани на бригадирския град. Защо димитровградчани не присъстваха на протеста няма отговор, една от вероятните причини е, че към днешна дата цената на водата не е променена и тя е една и съща от 10 години. Целта на протеста, обявена от организаторите, бе да влязат на среща с кмета Иво Димов, за да му зададат въпросите относно очакваното повишение цената на водата в общината. Срещата не се осъществи поради отсъствието на градоначалника, заради предварително планирано посещение в София в АПИ. Кметът Иво Димов заяви, че е поканил организаторите на протеста на среща на следващия ден - 13 януари следобяд, където да бъдат обсъдени повдиганите от тях въпроси, на която да присъстват и управителят на ВиК Димитровград - Георги Тенчев и председателят на ОбС - Димитровград Гергана Кръстева, която е представител на Община Димитровград в Асоциация по ВиК - Хасково. Според кмета, организаторите на протеста са отказали поканата за провеждането на срещата на следващия ден.

  Исканията на протестиращите бяха да получат информация за това, кога, какво и как ще се случи с цената на водата в Димитровград - Тук сме, за да искаме ясни отговори, заяви Топалов, пояснявайки, че един скок на водата не е оправдан в пандемия и икономическа криза.

  По време на събитието, служители на реда блокираха свободния достъп до входа на сградата на Община Димиторовград, като допуснаха само двама от организаторите от Хасково да подадат заявление за достъп до обществена информация с въпросите, които имат към градоначалника на Димитровград.

  Очакваното повишение на цената на водата е породено от предстоящото вливане на ВиК - Димитровград в Асоциация по ВиК - Хасково, което все още не е факт. След вливането на местното ВиК, според действащите в момента разпоредби, цената на водата на територията на цялата ВиК асоциация трябва да се уеднакви, като това се очаква да бъде към по-високата цена на ВиК - Хасково от 3,52 лв. за кубик, като в момента цената в Димитровград в 1,86 лв. Не веднъж кметът Иво Димов заяви, че са водени разговори на правителствено ниво, да се намери начин цената на услугата да може да се променя поетапно, за да не бъде шоково за населението.

  Има подготвен нов закон за ВиК сектора, който вече е преминал през обществено обсъждане и се очаква да влезе в парламента, като на база на този закон вече ще има яснота какви ще са промените в сектора, заяви Иво Димо. Той уточни, че многократно е настоявал да няма шоково поскъпване на цената на вода за населението. Градоначалникът заяви пред Dimitrovgrad.BGvesti.NET, че актуализиране на цената на водата трябва да има, защото в момента дружеството е на загуба, а трябва да има възможност да покрива разходите си за да предоставя качествена услуга на населението. Разчетите на димитровградското ВиК дружество за нужното увеличение на цената на водата в края на миналата година бяха, че цената за 1 кубик вода в Димитровград от 1,86 лв. трябва да поскъпне на 2,26 лв., което е доста по-малко от 3,52 лв. за кубик в Хасково. Исканата промяна в цената на водата от ВиК - Димитровград не бе одобрено от КЕВР и цената продължава да е една от най-ниските в страната, но разходите на дружеството са се увеличили драстично през последните 10 години, откакто цената не е актуализирана. Дори само заради промяната на минималната заплата от 2011 година, когато тя е била 270 лв., а към днешна дата е 650 лв., както и цената на електроенергията която се е повишила осезаемо за последните 10 години.

  Думите на организаторите на протеста може да видите във видеото към материала.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Км
   Кмете,
   8 -2
   18:44, 13 яну 2021
   Кмете, кмете, не се прави на умряла лисица! Много бързо научи триковете на новия си шеф. Няма ли да ставаш републиканец ? Там мангизи няма.
  • 2
   Го
   Господин
   9 0
   19:05, 13 яну 2021
   господин кмете, В и К дружеството е на загуба от неправилно стопанисване на В и К системите. И основната причина си ти защото не се спазва Генералния план за В и К на общината. Особено водата която доставяте за гр. Меричлери чрез водопровод който не е планиран за построяване и добива на вода е с висока енергоемкост. Много правилно дквр не е одобрил новата цена за водата, защото там работят специалисти и са видяли правилно нещата. В и К изнемогва защото дълги години имаше управител-водомайстор и счетоводител моливкин които само крадяха. Понеже сте разбирачи с председателката на тази тема и затова не можете да защитите гражданите. Преди имаше един пишман доктор да отговаря за В и К, сега сложихте пак пишман отговорник, който да разбира "много" от В и К.
  • 3
   Ха
   Хасково
   3 0
   10:34, 14 яну 2021
   То да е само водата.
   Ами въздуха- от най-чистите.
   Но ,понеже няма гражданско общество- Кмета си го мести в другият крачол, от такива протести.
   Наистина сме мазохисти - ограбват ни по най-наглият начин, и то не само финансово - ограбват здравето на децата ни - а ние си кютраме.
   Както каза баба Гицка -" Умираме, ама той Бойчето ще ни оправи!"
   Халал да ни е ГРЕБ!!!
  • 4
   Сл
   Служител
   1 -3
   12:19, 14 яну 2021
   Петко Ангелов , беше много добър специалист , трябваше да го оставят и след пенсионирането си.
  • 5
   Ба
   бай Петко
   2 0
   19:03, 14 яну 2021
   Петко ангелов и специалист! С купеното удостоверение за монтажник по водопроводни мрежи. Приличат си с кмета по купените документи, това беше Петко. Прокарваше и приемаше всичко което му се каже от общината. Кой съгласува от незнание площадката на Каолин и над водопровода тежат десетки тонове инертен материал. Кой прие водопровода с висока енергоемкост за Меричлери. Кой съгласува международната ж.п. линия да преминава през ПС "Черногорово -градска" и колко ред още неуредици има в това В и к, създадени от този "добър" специалист петко. Не знам колко си служител в това дружество но явно си от облажените, защото този специалист си вземаше каквото поиска от В и к, заедно със счетоводителя моливкин /караиванов ли беше, дето не знаеше да работи на компютър и лъжеше с моливчето/.
  • 6
   Сл
   Служител
   1 -1
   20:30, 14 яну 2021
   А ти бай петко ходи да го духаш.
  • 7
   Ба
   бай Петко
   1 -1
   22:41, 14 яну 2021
   Ало служителя, дай някакви факти, че твоя кумир е наистина много добър, а иначе духането ти отива. Знаеш какво да правиш.
   • Сл
    Служител
    1 -1
    21:31, 15 яну 2021
    Наведи се бай Петко да ти го сл-жа !
  • 8
   Ба
   бай Петко
   1 0
   08:53, 16 яну 2021
   Бай Петко не се е научил да се навежда. Навеждат са такива като теб служители, които не знаят за какво служат. Дай факти за твоя кумир, а не просташки факти, духай го , наведи се. Това показва и умственият ти багаж. Вижда се какви служители е имал петко ангелов. Не само да кажеш нещо, всеки има право на това, но дай факти с което е добър този петко. Не само като специалист, но и като човек. Нима не посягаше на хората. Ами аферата с водомерите. Ако взема да изреждам по помпени станции, със часове трябва да се описват бъркотиите му. Арсена който пускаше от ПС Меричлери въпреки доставката на вода от Димитровград. Бедна ти е фантазията служителю!
   • Сл
    Служител
    1 0
    14:37, 16 яну 2021
    Добре де , извинявам се, въпреки ,че това не ме оправдава , но и ти като си бил толкова запознат , защо не не сигнализира за тези проблеми ами и сега ги приказваш едни тука .
    Извинявам се още веднъж , но се ядосах , че каквото и да стане в ВИК все го нападат.
    Прощавай бай Петко , емоциите не са добър съветник !
  • 9
   Ба
   бай Петко
   1 0
   15:16, 16 яну 2021
   Виж какво служителю, бай Петко е сигнализирал, но в нашата скапана държава, където лъжците и крадците са на първо място, професионалистите ги съкращават, а прокуратурата и съдебните власти ги няма никъде. Така си получават заплатите. Тук е райско място за шайката от крадци и лъжци. Приемам извиненията ти , но лошото е, че в нашата родина повечето хора са заблудени, къде от мимолетни неща, къде от безизходица и смятат грешните неща за верни. Това ако можем да изкореним, ще изградим истинска държава. Място за живот на децата ни, а сега всички са прокудени или потенциално прокудени.
   • Аз
    Аз съм
    0 0
    18:05, 16 яну 2021
    Прав си , за всичко ,дано с общи усилия променим нещата, защото така трудно се живее.
    Лека !

  Хороскоп за 18.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  18 яну 2021
  Последни новини