Какво се случва с ремонтите в Димитровград, подготвя се амбициозна капиталова програма за 2021г.

    Към момента се изпълняват 3 големи инфраструктурни проекта се в община Димитровград - основната реконструкция на моста над река Марица, ремонтът на републиканския път Димитровград - Стара Загора и цялостния ремонт на ул. Захари Зограф в центъра на града.

    Паралелно с тези дейности се извърши закърпване на дупки по пътя между Димитровград и с. Черногорово и е започнала подготовката за  закърпването на трасето между с. Горски Извор - и с. Ябълково, коментира пред Dimitrovgrad.BGVesti.Net кметът на общината, Иво Димов.

    По план трасето за Стара Загора вече трябваше да е пуснато за движение, но в процеса на работа са се установили непредвидени проблеми по ремонтиращия се надлез и конструкторите са дали ново задание на изпълнителите за укрепване на съоръжението. По по-голяма част от трасето е поставен биндер /основния пласт от асфалт на пътя/ и намеренията са били да се пусне за движение след поставяне на временна маркировка за зимния сезон, а като се стопли времето да се нанесат последните 2 пласта покрития на пътя.

    Един от новите проекти, които общината иска да осъществи е подмяна на канализацията в село Радиево, поради пропадания в самото село, а това трябва да се случи преди да бъде асфалтиран участъка, за което в началото на тази седмица кметът Иво Димов е водил разговори в АПИ. За ремонта най-вероятно ще се постигне споразумение между ВиК, Общината и фирмата изпълнител да се подмени цялата канализация по трасето, коментира градоначалника.

    Тече ремонтът и на моста над река Марица - към момента се укрепва конструкцията, като голяма част от разрушителните дейности са приключили, вече липсват цели участъци от съоръжението. Първо трябва да се укрепят колоните, да се излее бетон, да се анкерира и след това се поставят гредите, да се отлее плоча и тогава се полага асфалт, тротоари и др., коментира още Димов. Към този момент дейностите вървят по-бавно, поради повишаването на нивото на реката и трудностите по работата в основата на съоръжението.

    Ремонтът на ул. Захари Зограф продължава, вече е подменен изцяло главния водопровод, по по-голямата част от улицата е положен основния слой асфалт и може да се преминава нормално, в момента се работи по паркинги и тротоари, докато времето позволи да се положи останалата част от пътната настилка, като това вероятно ще се случи в началото на пролетта при подходящи метеорологични условия.

    Част от капиталовата програма за 2020 година не можа да се изпълни поради пандемията, като това ще се случи тази година, коментира кметът на Общината. След приключване на ремонтните дейности по моста над река Марица, Общината ще преасфалтира отсечката от Захари Зограф до самото мостово съоръжение, като се предвижда и отделяне на средства, за да бъде асфалтиран участъка до кв. Марийно, където да се свърже с новоремонтираното трасе Симеоновград - Димитровград - Чирпан, в посока магистрала Тракия. Още улици ще бъдат ремонтирани в кв. Славянски, които бяха предвидени за изминалата година.

    Подготвяме бюджета за 2021 година, почти е готова капиталовата програма, като мога да кажа че тя е амбициозна. Работим активно и по другите проекти, като ОДТ "Апостол Карамитев" и Културен дом "Химик" , като там се очаква в началото на март месец да започнат дейностите, работи се и по стартирането на мащабния ремонт на парк Марица, коментира кмета на Общината.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ши
      Широ
      15 -2
      20:16, 14 яну 2021
      Значи Захари Зограф го започнаха в ранна есен, ще го завършат "уж" в ранна пролет. 2 км улица 6 месеца ремонт, майстори са. Дано после да изкара 6 месеца преди да се нагъне или напука асфалта.
    • 2
      Ин
      Интересно
      6 -2
      22:51, 14 яну 2021
      Интересно, че с. Радиево има канализация и къде се зауства? Има ли пречиствателна станция или се излива в някакво дере ?
    • 3
      Си
      Сигурно
      11 -2
      22:57, 14 яну 2021
      Сигурно и ремонта на моста се извършва при ниски води при паднал дъжд от 27 л. на кв. метър който удави половин България. Вие сте факири. Дипломи , дипломи купени и продадени.
    • 4
      Jo
      jokin
      2 -1
      14:27, 15 яну 2021
      Казано е-бързата работа,срам,за майстора.
      • Мм
        ММ
        1 -1
        16:33, 17 яну 2021
        В бг всички ремонти са срамотии
    • 5
      ВИ
      В и К
      5 -1
      15:34, 15 яну 2021
      В и К не поддържа канализационна мрежа в с. Радиево. Може би кмета бърка канализацията с водопровода. Толкова години не разбра какво е канализация и какво водопровод. Ако има канализационна мрежа то тя е за отвеждане на повърхностни води. Тя не е битова.
    • 6
      Бр
      Брод
      1 0
      11:11, 16 яну 2021
      А какво се случва с ул Вела Пеева в Брод използвана за обходен маршрут след ремонта на главния път и оставена с изпочупени шахти и... Нали и тя беше планирана за 2020 г до следващите избори
    • 7
      Ди
      димитровградчанин
      0 0
      20:04, 9 юни 2021
      какво ли да коментирам?...

    Още новини

    Последни новини