Морската трева "запечатва" пластмасовите частици в Средиземно море

Изображение 1 от 2

    Морската трева в крайбрежните райони на Средиземно море улавя пластмасовите отпадъци и ги "запечатва" в естествени снопове влакна, известни още като "нептунови топчета", установиха учени, цитирани от "Гардиън".

    Без човешка намеса, растенията, покриващи морското дъно в плитчините, могат да съберат близо 900 милиона пластмасови предмета годишно само в Средиземно море, сочат резултатите от проучването, публикувани в списание "Сайънтифик рипортс".

    "Показваме, че пластмасовите отпадъци на морското дъно може да бъдат улавяни от морската трева и евентуално така да напускат морето, като биват изхвърляни на брега", каза ръководителката на изследването Анна Санчес-Видал, морски биолог в университета на Барселона.

    Така морето постоянно се пречиства от замърсяването с пластмасови отпадъци.
    Изследването показва още един благоприятен принос на морската трева за океанските екосистеми и за хората, които живеят по крайбрежията. Морската трева има жизненоважна роля за подобряване на качеството на водата, абсорбира въглеродния двуокис и отделя кислород, естествена среда и убежище е за стотици видове риби. Тя е и в основата на хранителните вериги по бреговете.

    С прикрепянето си към дъното в плитчините те пречат на ерозията на плажовете и намаляват разрушителния ефект на морските бури.

    Известни са 70 вида морски треви. Досега не е известно дали пластмасите увреждат морската трева.

    Екипът на Санчес-Видал е изследвал вида Posidonia oceanica, разпространен в Средиземно море. През 2018 г. и 2019 г. учените преброили броя пластмасови частици в морските топки, изхвърлени на четири плажа в Майорка, Испания. Те открили пластмаси в половината от отделните тревни листа, до 600 броя частици на килограм листа. Само в 17 на сто от пробите нептунови топки се съдържали пластмасови частици, но там концентрацията била по-висока - 1500 броя на килограм топки.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини