Какво купи Huawei от BlackBerry

В годините преди Android и iOS устройствата да установят тотална доминация над пазара за мобилни технологии, телефоните на BlackBerry бяха едни от най-горещите и желани джаджи изобщо.

Компанията обаче не успя да създаде софтуерни платформи с мащабите и влиянието на тези на Google и през 2016 г. обяви официално, че се оттегля от този сегмент.

Въпреки това BlackBerry не се разпадна, а продължи да разработва технологии в други направления, фокусирайки се основно върху киберсигурността, интернет на нещата (IoT) и изкуствения интелект.

Опитът и откритията й в сферата на мобилните устройства обаче изглежда представлява интерес за другите в бранша, като тази седмица стана ясно, че 90 от патентите й за смартфони са били придобити от Huawei.

Новината дойде от канадския вестник The Globe and Mail, а по-късно беше потвърдена и от главния финансов директор на BlackBerry Стив Рай.

Тези 90 патента са незначителна част от всичките 38 000, с които разполага компанията, а цената на сделката към момента не е обявена.

Става ясно обаче, че патентите съдържат ключови открития, засягащи позиционирането на текст и изображения спрямо ориентацията на телефона, както и геолокирането на снимки.

От вестника допускат, че сред тях има и технологии за сигурност и споделяне на данни между групи от устройства, тъй като те бяха едни от основните силни страни на устройствата на BlackBerry.

Двете компании все още не са дали допълнителни детайли за сделката, но най-интересно ще е да видим какъв отзвук ще даде тя, имайки предвид агресивната позиция на САЩ и някои европейски страни спрямо дейностите на Huawei.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини