11 °C

Откриха обновено междублоково пространство в Димитровград по проект между България и Турция

  Напълно обновено ново междублоково пространство, в зоната на Централна градска част и мобилно приложение с полезна туристическа информация представиха днес на заключителната пресконференция по проект  „Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона – (More Attractive)“.

  Проекта се финансира по програма Интеррег - ИПП за трансгранично сътрудничество България - Турция 2014-2020, по който община Димитровград си партнира с турската община Узункьопрю. Целта на проекта е възстановяване на привлекателността на трансграничната зона и има за цел да даде тласък на развитието на устойчивия туризъм в Тракия и да надгради сравнителните преимущества и туристическата привлекателност в двете общини. Стойността на проекта възлиза на 490 314.84 евро, от които Европейското финансиране е 416 767.61 евро, а националното съфинансиране 73 547.23 евро. Дейностите, които ще бяха изпълнени в община Димитровград са за 246 хил.евро.”, каза заместник-кметът Яшо Минков.

  По проекта в Димитровград се изгради детска площадка и фитнес на открито, както и прилежащи съоръжения върху 3 859 м2 пространство, намиращо се зад блок 1 на бул.България. Там бе изградена нова алейна мрежа, открита детска площадка за деца от 3 до 12г. с пясъчник като самостоятелен елемент за игра, площадка за стрийт фитнес, обзаведена с три различни мултифункционални тренажора и тенис на маса за деца над 12г., разположени върху ударопоглъщаща настилка. В източната част на пространството е монтирана дървена беседка, а алеите до нея са изградени от цепнат камък на тревна фуга. Подменени са остарелите и амортизирани елементи на градската среда – пейки и кошчета за отпадъци. Подменени са осветителните тела с нови енергоспестяващи – двойни и единични, идентични с тези на централната пешеходна зона. Изградена е система за видеонаблюдение на междублоковото пространство. Засадена е нова декоративна растителност на подходящи места, която да дообогати пространствата, като е изградена и автоматична поливна система за зелените площи.

  Кметът на община Димитровград Иво Димов подчерта важността на проекта за дообогатяване на туристическата привлекателност на града и уникалността на Централната му градска част. Благодари на партньорите от община Узюнкьопрю за успешната работа и припомни, че това партньорство има своите осем годишни отношения, с няколко реализирани проекта.

  По проекта  е създадена и специализирана платформа за безплатна туристическа, културна и полезна информация за смарт устройства, използващи Android 4.4.2 или по-висока версия, както и за  iOS 7 и по-висока версия, което към момента е в процес на oдобрение от мобилния гигант.

  Има създаден сайт: www.moreattractive.eu , от който потребителите могат да достигат до полезна информация за исторически и културни обекти, туристически атракции и събития, музеи и културни институции, ЖП гари и автобусни спирки, държавни служби и институции. Мобилното приложение “More Attractive” бе представено от координатора по проекта, г-жа Женя Христова. „Мобилното приложение е безплатно, с основен език английски с опция да бъде променен на български или турски. Предвиден е административен достъп от служителите на общината, за да може да бъде актуализирана информацията в него.”, каза Христова.

  В пресконференцията участваха координаторите и представители на община Узункьопрю г-жа Айше Белгин и г-н Хюсеин Йозкан, а онлайн се присъедини и кметът на общината г-жа Йозлем Беджан. Турските партньори отчетоха своята работа и създаването на „Син воден парк”, по който са създадени пешеходни алеи покрай реката, детска площадка, спортни съоръжения, две дървени кули, от които може да се наблюдава моста, който е една от културните атракции на града, както и диги по поречието на реката.

  След пресконференцията участниците се запознаха на място с извършените ремонтни дейности и подобрения в междублоковото пространство, обект на интервенция по проекта. В рамките на изпълнението му е извършено преустройство и изграждане на пространството в централната градска част, съществен елемент от Културен маршрут на Съвета на Европа „АТРИУМ“. На място кметът на общината Иво Димов демонстрира, как чрез QR кода с телефон посетителите могат да ползват достъпната туристическа информация от сайта създаден по проекта.

  Заместник-областният управител на Област Хасково Митко Петров, който също участва в срещите, поздрави двете общини за добрата съвместна работа и подчерта, че община Димитровград е община за пример в работата по проекти и подобряването на градската среда.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ко
   Кочо Пръча
   2 -2
   18:24, 20 яну 2021
   Да се разруши и да се направи кучешка площадка. От прасетата на исляма и диаманти не искам!

   Да се разруши! Казах!
  • 2
   Aa
   AAББЕЕ
   2 0
   23:01, 20 яну 2021
   За кучешка площадка незнам. Първо изтупаха блока и сега....
   • Ко
    Кочо Пръча
    2 0
    13:54, 21 яну 2021
    Блока ако не е строен с читашки пари няма проблем, от поганците нищо не трябва да се взима. Раята обаче е щастлива като напълнят бутилката с газ на 20 годишната Опел Вектра и идат на “шопинг” за “евтин” прах и баклава при гаджалите в Одрин.

  Хороскоп за 02.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  02 мар 2021
  Последни новини