Откриха обновено междублоково пространство в Димитровград по проект между България и Турция

    Напълно обновено ново междублоково пространство, в зоната на Централна градска част и мобилно приложение с полезна туристическа информация представиха днес на заключителната пресконференция по проект  „Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона – (More Attractive)“.

    Проекта се финансира по програма Интеррег - ИПП за трансгранично сътрудничество България - Турция 2014-2020, по който община Димитровград си партнира с турската община Узункьопрю. Целта на проекта е възстановяване на привлекателността на трансграничната зона и има за цел да даде тласък на развитието на устойчивия туризъм в Тракия и да надгради сравнителните преимущества и туристическата привлекателност в двете общини. Стойността на проекта възлиза на 490 314.84 евро, от които Европейското финансиране е 416 767.61 евро, а националното съфинансиране 73 547.23 евро. Дейностите, които ще бяха изпълнени в община Димитровград са за 246 хил.евро.”, каза заместник-кметът Яшо Минков.

    По проекта в Димитровград се изгради детска площадка и фитнес на открито, както и прилежащи съоръжения върху 3 859 м2 пространство, намиращо се зад блок 1 на бул.България. Там бе изградена нова алейна мрежа, открита детска площадка за деца от 3 до 12г. с пясъчник като самостоятелен елемент за игра, площадка за стрийт фитнес, обзаведена с три различни мултифункционални тренажора и тенис на маса за деца над 12г., разположени върху ударопоглъщаща настилка. В източната част на пространството е монтирана дървена беседка, а алеите до нея са изградени от цепнат камък на тревна фуга. Подменени са остарелите и амортизирани елементи на градската среда – пейки и кошчета за отпадъци. Подменени са осветителните тела с нови енергоспестяващи – двойни и единични, идентични с тези на централната пешеходна зона. Изградена е система за видеонаблюдение на междублоковото пространство. Засадена е нова декоративна растителност на подходящи места, която да дообогати пространствата, като е изградена и автоматична поливна система за зелените площи.

    Кметът на община Димитровград Иво Димов подчерта важността на проекта за дообогатяване на туристическата привлекателност на града и уникалността на Централната му градска част. Благодари на партньорите от община Узюнкьопрю за успешната работа и припомни, че това партньорство има своите осем годишни отношения, с няколко реализирани проекта.

    По проекта  е създадена и специализирана платформа за безплатна туристическа, културна и полезна информация за смарт устройства, използващи Android 4.4.2 или по-висока версия, както и за  iOS 7 и по-висока версия, което към момента е в процес на oдобрение от мобилния гигант.

    Има създаден сайт: www.moreattractive.eu , от който потребителите могат да достигат до полезна информация за исторически и културни обекти, туристически атракции и събития, музеи и културни институции, ЖП гари и автобусни спирки, държавни служби и институции. Мобилното приложение “More Attractive” бе представено от координатора по проекта, г-жа Женя Христова. „Мобилното приложение е безплатно, с основен език английски с опция да бъде променен на български или турски. Предвиден е административен достъп от служителите на общината, за да може да бъде актуализирана информацията в него.”, каза Христова.

    В пресконференцията участваха координаторите и представители на община Узункьопрю г-жа Айше Белгин и г-н Хюсеин Йозкан, а онлайн се присъедини и кметът на общината г-жа Йозлем Беджан. Турските партньори отчетоха своята работа и създаването на „Син воден парк”, по който са създадени пешеходни алеи покрай реката, детска площадка, спортни съоръжения, две дървени кули, от които може да се наблюдава моста, който е една от културните атракции на града, както и диги по поречието на реката.

    След пресконференцията участниците се запознаха на място с извършените ремонтни дейности и подобрения в междублоковото пространство, обект на интервенция по проекта. В рамките на изпълнението му е извършено преустройство и изграждане на пространството в централната градска част, съществен елемент от Културен маршрут на Съвета на Европа „АТРИУМ“. На място кметът на общината Иво Димов демонстрира, как чрез QR кода с телефон посетителите могат да ползват достъпната туристическа информация от сайта създаден по проекта.

    Заместник-областният управител на Област Хасково Митко Петров, който също участва в срещите, поздрави двете общини за добрата съвместна работа и подчерта, че община Димитровград е община за пример в работата по проекти и подобряването на градската среда.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ко
      Кочо Пръча
      2 -2
      18:24, 20 яну 2021
      Да се разруши и да се направи кучешка площадка. От прасетата на исляма и диаманти не искам!

      Да се разруши! Казах!
    • 2
      Aa
      AAББЕЕ
      2 0
      23:01, 20 яну 2021
      За кучешка площадка незнам. Първо изтупаха блока и сега....
      • Ко
        Кочо Пръча
        2 0
        13:54, 21 яну 2021
        Блока ако не е строен с читашки пари няма проблем, от поганците нищо не трябва да се взима. Раята обаче е щастлива като напълнят бутилката с газ на 20 годишната Опел Вектра и идат на “шопинг” за “евтин” прах и баклава при гаджалите в Одрин.

    Случаен виц

    Последни новини