12 °C

Откриха обновено междублоково пространство в Димитровград по проект между България и Турция

  Напълно обновено ново междублоково пространство, в зоната на Централна градска част и мобилно приложение с полезна туристическа информация представиха днес на заключителната пресконференция по проект  „Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона – (More Attractive)“.

  Проекта се финансира по програма Интеррег - ИПП за трансгранично сътрудничество България - Турция 2014-2020, по който община Димитровград си партнира с турската община Узункьопрю. Целта на проекта е възстановяване на привлекателността на трансграничната зона и има за цел да даде тласък на развитието на устойчивия туризъм в Тракия и да надгради сравнителните преимущества и туристическата привлекателност в двете общини. Стойността на проекта възлиза на 490 314.84 евро, от които Европейското финансиране е 416 767.61 евро, а националното съфинансиране 73 547.23 евро. Дейностите, които ще бяха изпълнени в община Димитровград са за 246 хил.евро.”, каза заместник-кметът Яшо Минков.

  По проекта в Димитровград се изгради детска площадка и фитнес на открито, както и прилежащи съоръжения върху 3 859 м2 пространство, намиращо се зад блок 1 на бул.България. Там бе изградена нова алейна мрежа, открита детска площадка за деца от 3 до 12г. с пясъчник като самостоятелен елемент за игра, площадка за стрийт фитнес, обзаведена с три различни мултифункционални тренажора и тенис на маса за деца над 12г., разположени върху ударопоглъщаща настилка. В източната част на пространството е монтирана дървена беседка, а алеите до нея са изградени от цепнат камък на тревна фуга. Подменени са остарелите и амортизирани елементи на градската среда – пейки и кошчета за отпадъци. Подменени са осветителните тела с нови енергоспестяващи – двойни и единични, идентични с тези на централната пешеходна зона. Изградена е система за видеонаблюдение на междублоковото пространство. Засадена е нова декоративна растителност на подходящи места, която да дообогати пространствата, като е изградена и автоматична поливна система за зелените площи.

  Кметът на община Димитровград Иво Димов подчерта важността на проекта за дообогатяване на туристическата привлекателност на града и уникалността на Централната му градска част. Благодари на партньорите от община Узюнкьопрю за успешната работа и припомни, че това партньорство има своите осем годишни отношения, с няколко реализирани проекта.

  По проекта  е създадена и специализирана платформа за безплатна туристическа, културна и полезна информация за смарт устройства, използващи Android 4.4.2 или по-висока версия, както и за  iOS 7 и по-висока версия, което към момента е в процес на oдобрение от мобилния гигант.

  Има създаден сайт: www.moreattractive.eu , от който потребителите могат да достигат до полезна информация за исторически и културни обекти, туристически атракции и събития, музеи и културни институции, ЖП гари и автобусни спирки, държавни служби и институции. Мобилното приложение “More Attractive” бе представено от координатора по проекта, г-жа Женя Христова. „Мобилното приложение е безплатно, с основен език английски с опция да бъде променен на български или турски. Предвиден е административен достъп от служителите на общината, за да може да бъде актуализирана информацията в него.”, каза Христова.

  В пресконференцията участваха координаторите и представители на община Узункьопрю г-жа Айше Белгин и г-н Хюсеин Йозкан, а онлайн се присъедини и кметът на общината г-жа Йозлем Беджан. Турските партньори отчетоха своята работа и създаването на „Син воден парк”, по който са създадени пешеходни алеи покрай реката, детска площадка, спортни съоръжения, две дървени кули, от които може да се наблюдава моста, който е една от културните атракции на града, както и диги по поречието на реката.

  След пресконференцията участниците се запознаха на място с извършените ремонтни дейности и подобрения в междублоковото пространство, обект на интервенция по проекта. В рамките на изпълнението му е извършено преустройство и изграждане на пространството в централната градска част, съществен елемент от Културен маршрут на Съвета на Европа „АТРИУМ“. На място кметът на общината Иво Димов демонстрира, как чрез QR кода с телефон посетителите могат да ползват достъпната туристическа информация от сайта създаден по проекта.

  Заместник-областният управител на Област Хасково Митко Петров, който също участва в срещите, поздрави двете общини за добрата съвместна работа и подчерта, че община Димитровград е община за пример в работата по проекти и подобряването на градската среда.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ко
   Кочо Пръча
   2 -2
   18:24, 20 яну 2021
   Да се разруши и да се направи кучешка площадка. От прасетата на исляма и диаманти не искам!

   Да се разруши! Казах!
  • 2
   Aa
   AAББЕЕ
   2 0
   23:01, 20 яну 2021
   За кучешка площадка незнам. Първо изтупаха блока и сега....
   • Ко
    Кочо Пръча
    2 0
    13:54, 21 яну 2021
    Блока ако не е строен с читашки пари няма проблем, от поганците нищо не трябва да се взима. Раята обаче е щастлива като напълнят бутилката с газ на 20 годишната Опел Вектра и идат на “шопинг” за “евтин” прах и баклава при гаджалите в Одрин.

  Хороскоп за 19.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
  19 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
  19 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
  19 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
  19 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
  19 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
  19 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
  19 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
  19 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
  19 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
  19 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  19 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
  19 май 2021
  Последни новини