Какофония между Тръмп и Байдън за отварянето на границите на САЩ за пътници от Шенген, Великобритания, Ирландия и Бразилия

Оттеглящият се президент на САЩ Доналд Тръмп и избраният за негов наследник на поста Джо Байдън излязоха с противоположни позиции по въпроса за отравянето на границите на страната за пътници, идващи от Шенгенското пространство за свободно движение, Великобритания, Ирландия и Бразилия, предадоха световните агенции.

Франс прес определя какофонията по въпроса като поредния епизод от един безпрецедентен преход във властта в съвременната американска история. Тръмп ограничи до минимум контактите с екипа на Байдън и няма да присъства на церемонията по встъпването му в длъжност утре.

За да забави разпространението на новия коронавирус на американска територия, президентът републиканец забрани на 11 март миналата година влизането в страната на пътници от 26-те държави от Шенгенското пространство. Три дни по-късно той добави в ограничителния списък Обединеното кралство и Република Ирландия, а на 24 май - и Бразилия.

Тръмп подписа указ за отпадане на тези рестрикции от 26 януари. Той се аргументира, че на същата дата ще влезе в сила изискване за представяне на отрицателен тест за коронавирус при влизане на територията на САЩ.

Броени минути по-късно Джен Саки, говорителката на Байдън, даде да се разбере, че новият американски президент не възнамерява да отменя от 26 януари въпросните ограничения за пътуване. "Сега не е моментът за вдигане на ограниченията за международни пътувания", подчерта Саки. Тя отбеляза, че позицията на Байдън се основава "на съветите на нашия медицински екип", и добави, че новият американски президент ще затегне мерките за пътници, пристигащи от чужбина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини