11 °C

Тропическият дъждовен пояс се измества заради климатичните промени

Бъдещите климатични промени ще доведат до регионално неравномерно изместване на тропическия дъждовен пояс - тясна лента от обилни валежи близо до екватора, според изследователи от Калифорнийския университет, Ървайн и други институции. Това развитие може да застраши изхранването на милиарди хора.

В проучване, публикувано днес в Nature Climate Change, интердисциплинарният екип от инженери по околната среда, учени на земната система и експерти по науката за данни подчерта, че не всички части на тропиците ще бъдат засегнати еднакво. Например, дъждовният пояс ще се движи на север в части от Източното полукълбо, но ще се движи на юг в районите в Западното полукълбо.

Според проучването изместването на тропическия дъждовен пояс на север над Източна Африка и Индийския океан ще доведе до бъдещо увеличение на климатичния стрес в Югоизточна Африка и Мадагаскар, в допълнение към засилените наводнения в Южна Индия. Изместването на дъждовния пояс на юг над източната част на Тихия океан и Атлантическия океан ще доведе до по-голям стрес от суша в Централна Америка.

"Нашата работа показва, че изменението на климата ще доведе до изместване на тропическия пояс на Земята в противоположни посоки в два надлъжни сектора, които покриват почти две трети от земното кълбо, процес, който ще има каскаден ефект върху наличността на вода и производството на храна по целия свят" , казва водещият автор Антониос Мамалакис, докторант в Департамента по атмосферни науки в Колорадския щатски университет.

Екипът прави тази оценка, като изследва компютърни симулации от 27 най-съвременни климатични модела и измерва реакцията на тропическия дъждовен пояс при бъдещ сценарий, при който емисиите на парникови газове продължават да нарастват до края на текущия век.

Мамалакис казва, че мащабната промяна, открита в неговата работа, е останала скрита в  моделите в предишни проучвания, които дават глобална средна стойност на влиянието на изменението на климата върху тропическия дъждовен пояс. Само чрез изолиране на ефекта в зоните на Източното и Западното полукълбо екипът му успява да подчертае драстичните промени, които предстоят през следващите десетилетия.

Изменението на климата води до нагряване на атмосферата с различни количества в Азия и Северния Атлантически океан, обяснява съавторът Джеймс Рандерсън.

"В Азия прогнозираното намаляване на аерозолните емисии, топенето на ледниците в Хималаите и загубата на снежна покривка в северните райони, породени от изменението на климата, ще доведат до нагряване на атмосферата по-бързо, отколкото в други региони", казва той. "Знаем, че дъждовният пояс се измества към това затопляне и че движението му на север в Източното полукълбо е в съответствие с тези очаквани въздействия на изменението на климата."

Отслабването на Гълфстрийм и дълбоководната формация в Северния Атлантик вероятно ще има обратен ефект, причинявайки изместване на юг на тропическия дъждовен пояс в Западното полукълбо.

Проучването комбинира инженерния подход на системно мислене с анализирането на данни и науката за климата, за да разкрие фини и неразпознати досега прояви на глобалното затопляне върху регионалната динамика на валежите и крайностите. Следващата стъпка е да се оценят тези промени като въздействие - наводнения, суши, промяна на инфраструктурата и екосистемите, за да се направлява адаптацията, политиката и управлението.

Zonally contrasting shifts of the tropical rain belt in response to climate change, Nature Climate Change (2021). DOI: 10.1038/s41558-020-00963-x, www.nature.com/articles/s41558-020-00963-x

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини