Трима обвинени с Бобокови поискаха споразумение с прокуратурата

Tрима от обвинените заедно с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови и бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков са поискали да се признаят за виновни и да се споразумеят с прокуратурата. Днес предстои специализирания наказателен съд да заседава и да одобри или отхвърли споразумението. Ако то бъде одобрено, ще бъде със силата на влязла в сила присъда и няма да има възможност за обжалване.

Бившият шеф на Регионална инспекция по околната среда и водите в Плевен Габриел Савов, бизнесменът Айгюн Еминов и бившият шеф на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов са обвинени за участие в организирана престъпна група заедно с Бобокови, а Богданов е и основен свидетел на прокуратурата по делото.Прокуратурата твърди, че дружеството "Монбат" е внасяло опасни отпадъци, които след преработката не били предавани за унищожаване и съхранение на фирми, които имат лиценз и технологични възможности за това. Така престъпната група оказала тежко въздействие върху околната среда.

Живков и останалите обвинени бяха задържани при мащабна акция в края на май в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села. От държавното обвинение твърдят, че в основата на схемата стои задължението на всяко дружество, което генерира опасен отпадък, до една година или да го изнесе, или да го предаде на друго за преработка. За да го изнесе, трябва да получи нотификация от регионална инспекция по околната среда и водите.

Според описаната от прокуратурата схема зам.-министър Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България. В други случаи отказвал нотификации, необходими на компаниите, създали опасни отпадъци, за да ги изнесат от страната.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини