Погледнете към небето тази седмица и ще откриете Уран с лекота

Тази седмица любителите на нощното небе имат късмет. Восъчната Луна и яркият Марс ще ви помогнат да откриете Уран с особена лекота. Нуждаете се единствено от бинокъл или малък телескоп. Ако имате късмета да живеете в регион с ниско светлинно замърсяване, можете да видите планетата дори и с невъоръжено око.

От 19 до 21 януари Марс и Юпитер ще бъдат в съединение - термин от небесната механика, който обозначава момента, в който две или повече небесни тела имат една и съща ректасцензия (тогава се наблюдава съединение по ректасцензия) или еклиптична дължина (съединение по еклиптична дължина). С други думи – на нощното небе ще изглеждат така, сякаш са изключително близки една до друга. На 20 януари Луната ще е в първа четвърт – т.е. яркостта ѝ няма да засенчи Уран, който на 21-ви януари от своя страна ще се намира на 1,75 градуса южно от Марс и малко над земния спътник.

Ако искате да видите този небесен спектакъл, просто излезте навън през нощта и потърсете Луната. Червената ярка точка над нея е Марс. Ако ползвате бинокъл, ще забележите Уран малко под Червената планета вляво. Луната ще залезе около полунощ – т.е. не се налага да оставате до късно или да се будите рано, за да се насладите на тази гледка.

Много е трудно да забележите Уран без оптичен инструмент. Всичко се свежда до т.нар. очевиден магнитуд – калибрирана стойност, обозначаваща колко ярко изглежда даден обект на небосвода. Според изчисленията човек с идеално зрение може да види звезди с магнитуд от +6,5. По-високите стойности ще направят обекта твърде блед за очите ни дори и при съвършени условия.

В момента магнитудът на Уран е +5,7 – т.е. напълно подходящ за човешкото зрение. Факт е обаче, че не всеки се намира в идеалната среда за наблюдение. Ето защо бинокълът или телескопът определено ще ви помогнат. За справка – Марс е около 150 пъти по-ярък.

Ако не успеете да зърнете това съединение през идните дни, имайте предвид, че двете планети ще продължат да са близо една до друга и през следващите седмици. Тогава обаче Луната няма да може да ви напътства.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини