Разпитват служители на МВР заради скандалната покупка на джиповете

В момента се извършват процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство на Специализираната прокуратура. Вече текат и разпити на служители на МВР, които са имали отношение към целия процес. Искахме да закупим 350 автомобила от най-високия клас, които да бъдат почти еднакви с колите на "Гранична полиция". В хода на изработване на техническите параметри на автомобилите те бяха занижени, така че да купим по-евтини коли и да спестим средства на ЕС, от което нямаше смисъл.

Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Христо Терзийски във връзка с разследването на ОЛАФ, според което МВР е нарушило условията на споразумение си с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили от по-стари запаси вместо нови полицейски коли за всякакви терени.

Обществената поръчка е осъществена по времето на Пламен Узунов - бивш служебен министър и съветник на президента Румен Радев.

По думите на Терзийски в средата на февруари 2017 г. в мандата на служебното правителство е взето решение, че спецификациите на колите трябва да бъдат занижени.

"Официална информация, постъпила в МВР във връзка с ОЛАФ и джиповете, нямам. Запознат съм с официалното изявление на службата за борба с измамите с евросредства и с официалното изявление, което направи нейният директор. Моят личен прочит и в качеството ми на бивш директор на Национална полиция, която е изготвила спецификацията за исканите автомобили, е следният - заявили сме покупка на най-добрите автомобилите на възможно най-добрата цена", обясни министърът.

Според него наказанието, което най-вероятно ще ни бъде наложено от ЕК, е заради това, че са променени техническите изисквания на автомобилите към по-нисък клас.

Терзийски добави още, че "Национална полиция" е направила по правилата на Закона за обществените поръчки експертен съвет, който да изготви технически спецификации за търсените автомобили. "Те не се различаваха от спецификациите, които направиха колегите от "Гранична полиция". По едно и също време едни и същи заяви постъпиха за изработване на обществена поръчка", заяви още той и допълни, че всички документи по процедурите са в досието на обществените поръчки.

За това дали синът на президента Румен Радев е бил на парти в столичен хостел вътрешният министър обясни, че това са нарушения, извършени от група лица и едва ли не се обвинява МВР за това, че си вършат работа.

"Колегите от Четвърто Районно управление работят по случая, докато се приключи от всяко едно лице, присъствало там, да се снемат показания, а след това ще предадем материалите в районната прокуратура", обясни още той. На въпрос дали синът на Радев се е явил на разпит Терзийски каза, че няма как да говори за лица, които подлежат на специална защита.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    2 0
    09:12, 12 фев 2021
    Терзийски,да те попитам,ако вместо сина на президента,беше дъщерята на Бойко,щяхте ли да съобщите нещо?Стига сте се "бъзикали" с нас,ние не сме толкова тъпи,за да не можем да разберем тарикатските ви номера!Каква ли песен ще запеете след 4 април,а?
  • 2
    Сл
    следовател
    2 0
    11:16, 12 фев 2021
    А знае ли министърът в чий джоб са отишли спестените пари от покупката на джиповете на МВР,които всички ние сега трябва да връщаме на ЕС.
Последни новини