Осигуриха подслон на Иванка, която е с пенсия от 210лв и загуби дома си в пожар - инициират дарителска кампания

    Днес бе монтиран фургон за временно настаняване на 72-годишната Иванка Тилева, която загуби своя дом в пожар преди няколко дни в димитровградското село Злато Поле.

    Пожарът, изпепелил къщата й, възникнал светкавично, възрастната жена излязла от лятната си кухня, където била запалила печката на дърва за да си приготви храна, за да отиде до тоалетната, която е външна в двора и докато се върне всичко горяло, разказа Иванка.

    След своевременната реакция на институциите, възрастната жена има покрив над главата си и ще живее на сухо и топло. По искане на кмета на общината Иво Димов до директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, бе осигурен оборудван фургон за живеене, докато се възстанови къщата й. 

    Животът на Иванка е изпълнен с трагедии, като това е поредната за жената, която е без роднини, на които може да се упове в този труден за нея момент. Тя е сама, след като осиновеният й син и съпругът й са починали преди години. Пенсията на Иванка е 210 лв. на месец, от които тя не може да отдели средства, за да възстанови дома си и без намесата на институциите и помощта на съседи, тя би останала без покрив и топло легло.

    Предоставеният фургон днес бе разположен в двора на изгорялата къща от екип на “Пожарна безопасност и защита на населението”, които получиха и безвъздмезно техническо съдействие с кран с по-голяма стрела от димитровградска фирма. Новият временен дом на Иванка има кухня с печка и мивка, баня с тоалетна и стая, в която ще бъдат монтирани мебели. Предстои днес той да бъде подвързан към електропроводната и водопроводна система. Жената още днес ще получи и трайни хранителни продукти, с които да се прехранва, след като е загубила всичко в пожара. Съседи са й помогнали с дрехи, дори на място дойде друга жена от селото, която е била сполетяна от същата съдба преди 2 години, когато в пожар е загубила дома си, която й донесе топли дрехи.

    Еднократна финансова помощ в размер на една минимална работна заплата предстои да бъде отпусната на следващата сесия на Общински съвет -Димитровград, съобщи председателят му Гергана Кръстева, която бе на място в селото. От Общината информираха, че баба Иванка ще получава от днес и топъл обяд.

    Организира се кампания за подпомагане на възрастната жена, като от днес могат да се даряват хранителни продукти, одеала, средства от първа неободимост и дрехи в пункта на БЧК в Димитровград на ул. Цар симеон 11 от 9 до 11 часа всеки делничен ден. До дни от местната администрация ще бъдат осигурени хора, които да започнат да разчистват изгорялата постройка и да се търсят дарители, които да помогнат да се съгради отново домът на пенсионерката с 210 лева пенсия. По-късно от Община Димитровград ще бъде обявена и сметка, по която хората, които желаят да помогнат със средства, да могат да ги преведат.

    На въпроса как ще си плати тока. след като във фургона ще се отоплява на електричество, жената със сълзи на очите отговори, че нейната пенсия едва стига за храна и лекарства и вероятно ще седи на студено, на нея така или иначе не й трябвало много, като легне ще се завива добре и ще гледа да не прахосва електричество за отопление.

    Думите на баба Иванка и поставянето на фургона може да видите във видеоматериала към статията.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ко
      Кочо Пръча
      3 -2
      00:36, 19 фев 2021
      Има светлина в тунела, радвам, че поне веднъж държавата се намеси адекватно и помага на хората, които са я издигнали! Да е жива и здрава бабата!
    • 2
      Ка
      Каква ти помощ.
      3 0
      10:01, 19 фев 2021
      Колкото да се снимат с нея. Потърпевшите "политици".
    • 3
      ИК
      И крадящия
      3 0
      12:53, 19 фев 2021
      И крадящия вода кмет на с. Злато поле там. Преди години този кмет беше хванат от В и К за незаконна връзка за водоснабдяване на ракиения му казан. Голям радетел за истината и правдата, няма що!
    Последни новини