2 °C

Осигуриха подслон на Иванка, която е с пенсия от 210лв и загуби дома си в пожар - инициират дарителска кампания

  Днес бе монтиран фургон за временно настаняване на 72-годишната Иванка Тилева, която загуби своя дом в пожар преди няколко дни в димитровградското село Злато Поле.

  Пожарът, изпепелил къщата й, възникнал светкавично, възрастната жена излязла от лятната си кухня, където била запалила печката на дърва за да си приготви храна, за да отиде до тоалетната, която е външна в двора и докато се върне всичко горяло, разказа Иванка.

  След своевременната реакция на институциите, възрастната жена има покрив над главата си и ще живее на сухо и топло. По искане на кмета на общината Иво Димов до директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, бе осигурен оборудван фургон за живеене, докато се възстанови къщата й. 

  Животът на Иванка е изпълнен с трагедии, като това е поредната за жената, която е без роднини, на които може да се упове в този труден за нея момент. Тя е сама, след като осиновеният й син и съпругът й са починали преди години. Пенсията на Иванка е 210 лв. на месец, от които тя не може да отдели средства, за да възстанови дома си и без намесата на институциите и помощта на съседи, тя би останала без покрив и топло легло.

  Предоставеният фургон днес бе разположен в двора на изгорялата къща от екип на “Пожарна безопасност и защита на населението”, които получиха и безвъздмезно техническо съдействие с кран с по-голяма стрела от димитровградска фирма. Новият временен дом на Иванка има кухня с печка и мивка, баня с тоалетна и стая, в която ще бъдат монтирани мебели. Предстои днес той да бъде подвързан към електропроводната и водопроводна система. Жената още днес ще получи и трайни хранителни продукти, с които да се прехранва, след като е загубила всичко в пожара. Съседи са й помогнали с дрехи, дори на място дойде друга жена от селото, която е била сполетяна от същата съдба преди 2 години, когато в пожар е загубила дома си, която й донесе топли дрехи.

  Еднократна финансова помощ в размер на една минимална работна заплата предстои да бъде отпусната на следващата сесия на Общински съвет -Димитровград, съобщи председателят му Гергана Кръстева, която бе на място в селото. От Общината информираха, че баба Иванка ще получава от днес и топъл обяд.

  Организира се кампания за подпомагане на възрастната жена, като от днес могат да се даряват хранителни продукти, одеала, средства от първа неободимост и дрехи в пункта на БЧК в Димитровград на ул. Цар симеон 11 от 9 до 11 часа всеки делничен ден. До дни от местната администрация ще бъдат осигурени хора, които да започнат да разчистват изгорялата постройка и да се търсят дарители, които да помогнат да се съгради отново домът на пенсионерката с 210 лева пенсия. По-късно от Община Димитровград ще бъде обявена и сметка, по която хората, които желаят да помогнат със средства, да могат да ги преведат.

  На въпроса как ще си плати тока. след като във фургона ще се отоплява на електричество, жената със сълзи на очите отговори, че нейната пенсия едва стига за храна и лекарства и вероятно ще седи на студено, на нея така или иначе не й трябвало много, като легне ще се завива добре и ще гледа да не прахосва електричество за отопление.

  Думите на баба Иванка и поставянето на фургона може да видите във видеоматериала към статията.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ко
   Кочо Пръча
   3 -2
   00:36, 19 фев 2021
   Има светлина в тунела, радвам, че поне веднъж държавата се намеси адекватно и помага на хората, които са я издигнали! Да е жива и здрава бабата!
  • 2
   Ка
   Каква ти помощ.
   3 0
   10:01, 19 фев 2021
   Колкото да се снимат с нея. Потърпевшите "политици".
  • 3
   ИК
   И крадящия
   3 0
   12:53, 19 фев 2021
   И крадящия вода кмет на с. Злато поле там. Преди години този кмет беше хванат от В и К за незаконна връзка за водоснабдяване на ракиения му казан. Голям радетел за истината и правдата, няма що!

  Хороскоп за 05.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
  05 мар 2021
  Последни новини