33 °C

Осигуриха подслон на Иванка, която е с пенсия от 210лв и загуби дома си в пожар - инициират дарителска кампания

  Днес бе монтиран фургон за временно настаняване на 72-годишната Иванка Тилева, която загуби своя дом в пожар преди няколко дни в димитровградското село Злато Поле.

  Пожарът, изпепелил къщата й, възникнал светкавично, възрастната жена излязла от лятната си кухня, където била запалила печката на дърва за да си приготви храна, за да отиде до тоалетната, която е външна в двора и докато се върне всичко горяло, разказа Иванка.

  След своевременната реакция на институциите, възрастната жена има покрив над главата си и ще живее на сухо и топло. По искане на кмета на общината Иво Димов до директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, бе осигурен оборудван фургон за живеене, докато се възстанови къщата й. 

  Животът на Иванка е изпълнен с трагедии, като това е поредната за жената, която е без роднини, на които може да се упове в този труден за нея момент. Тя е сама, след като осиновеният й син и съпругът й са починали преди години. Пенсията на Иванка е 210 лв. на месец, от които тя не може да отдели средства, за да възстанови дома си и без намесата на институциите и помощта на съседи, тя би останала без покрив и топло легло.

  Предоставеният фургон днес бе разположен в двора на изгорялата къща от екип на “Пожарна безопасност и защита на населението”, които получиха и безвъздмезно техническо съдействие с кран с по-голяма стрела от димитровградска фирма. Новият временен дом на Иванка има кухня с печка и мивка, баня с тоалетна и стая, в която ще бъдат монтирани мебели. Предстои днес той да бъде подвързан към електропроводната и водопроводна система. Жената още днес ще получи и трайни хранителни продукти, с които да се прехранва, след като е загубила всичко в пожара. Съседи са й помогнали с дрехи, дори на място дойде друга жена от селото, която е била сполетяна от същата съдба преди 2 години, когато в пожар е загубила дома си, която й донесе топли дрехи.

  Еднократна финансова помощ в размер на една минимална работна заплата предстои да бъде отпусната на следващата сесия на Общински съвет -Димитровград, съобщи председателят му Гергана Кръстева, която бе на място в селото. От Общината информираха, че баба Иванка ще получава от днес и топъл обяд.

  Организира се кампания за подпомагане на възрастната жена, като от днес могат да се даряват хранителни продукти, одеала, средства от първа неободимост и дрехи в пункта на БЧК в Димитровград на ул. Цар симеон 11 от 9 до 11 часа всеки делничен ден. До дни от местната администрация ще бъдат осигурени хора, които да започнат да разчистват изгорялата постройка и да се търсят дарители, които да помогнат да се съгради отново домът на пенсионерката с 210 лева пенсия. По-късно от Община Димитровград ще бъде обявена и сметка, по която хората, които желаят да помогнат със средства, да могат да ги преведат.

  На въпроса как ще си плати тока. след като във фургона ще се отоплява на електричество, жената със сълзи на очите отговори, че нейната пенсия едва стига за храна и лекарства и вероятно ще седи на студено, на нея така или иначе не й трябвало много, като легне ще се завива добре и ще гледа да не прахосва електричество за отопление.

  Думите на баба Иванка и поставянето на фургона може да видите във видеоматериала към статията.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ко
   Кочо Пръча
   3 -2
   00:36, 19 фев 2021
   Има светлина в тунела, радвам, че поне веднъж държавата се намеси адекватно и помага на хората, които са я издигнали! Да е жива и здрава бабата!
  • 2
   Ка
   Каква ти помощ.
   3 0
   10:01, 19 фев 2021
   Колкото да се снимат с нея. Потърпевшите "политици".
  • 3
   ИК
   И крадящия
   3 0
   12:53, 19 фев 2021
   И крадящия вода кмет на с. Злато поле там. Преди години този кмет беше хванат от В и К за незаконна връзка за водоснабдяване на ракиения му казан. Голям радетел за истината и правдата, няма що!

  Хороскоп за 22.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
  22 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
  22 юни 2021
  Последни новини