Едно наум: Как един закон стигна до парламента за по-малко от 36 часа

По-малко от 36 часа.

Толкова беше необходимо на проекта за промени в закона за радио и телевизия да премине от Министерството на културата през гласуване от кабинета на необявено заседание до внасяне в парламента, където ресорната комисия ще започне да го обсъжда още днес.

До вторник (23 февруари) по всичко изглеждаше, че проектът, който от ноември се намира в Министерството на културата, и по който има "многобройни бележки и предложения, включително по текстове, които не са обсъждани при подготовката на проекта" (бел. ред. - това гласи отговор от Министерството на културата до "Дневник") ще престои там и няма да успее да влезе в парламента. Проектът е важен, защото с него се очаква да бъде въведено нова начин на финансиране на обществените медии, както и нови моменти за това как ще се управляват.

Проектът беше подложен на обществено обсъждане в средата на октомври 2020 година. След края му - в средата на ноември нямаше яснота в какви срокове ще се движат промените. По информация на "Дневник" работната група, която е трябвало да обобщи идеите след обсъждането е била формирана в началото на 2021 година и й е бил даден срок за работа - две седмици.

Представеният за обществено обсъждане текст през октомври предизвика генералния директор на БНР Андон Балтаков да поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Той го обвини, че е премахнал разпоредби, свързани с мандатите на генералните директори и управителните съвети, въпреки че подобни разпоредби са били одобрени от работната група. Балтаков дори заплаши, че ще подаде оставка, ако текстовете не бъдат върнати, но беше разубеден от колегите си в БНР. Банов, който първоначално отричаше да са махани предложения, в крайна сметка призна, че не е включил текстовете заради страх от протести и остри реакции. Министърът твърдеше, че тези предложения, могат да бъдат добавени след общественото обсъждане.

На 16 февруари - близо три месеца, след като изтече срокът за предложения - генералният директор на БНР Андон Балтаков написа фейсбук пост, в който предвиди, че проектът ще претърпи крах и настоящият състав на парламента няма да има време да го приеме. Министерството на културата не отговориха публично на критиката на Балтаков. Няколко дни по-късно, на 19 февруари, от ведомството заявиха пред "Дневник", че работната група работи усилено, че има постъпили много предложения от общественото обсъждане и че Министерството на културата ще се опита да внесе законопроекта в срока, предвиден в Закона за държавния бюджет - 31 март 2021 година.

Проектът се появи на страницата на Народното събрание в графата последни законопроекти във вторник, 23 февруари по обяд. В документа е обозначено, че е внесен от Министерския съвет. Бланката обаче е празна, няма сигнатура на решението на Министерския съвет, както и останалите необходимите елементи - оценка на въздействието, справка за отразяване на получените становища и други. Документът изглежда като в работен вариант. Макар да няма необходимите елементи срокът за депозиране е спазен.

След като попадне в Народното събрание, в срок от три дни председателят на парламента го разпределя на водещите комисии, които могат да започнат да го обсъждат не по-рано от 24 часа след внасянето.

Скрийншот от първия качен законопроект на страницата на Народното събрание.

Скрийншот от първия качен законопроект на страницата на Народното събрание.

Проверка на "Дневник" установи, че проектът е бил гласуван от кабинета в понеделник, 22 февруари, на заседание на Министерския съвет. Дневният ред на това заседание не е публичен, няма никаква информация какво друго е било разглеждано. За това, че проектът е гласуван от кабинета, не знаеха и от Министерството на културата. Те твърдяха, че проектът трябва да бъде гласуван от кабинета на редовното му заседание на 24 февруари, сряда. От пресцентъра на Министерски съвет така и не отговориха на обажданията. Пред "Дневник" Боил Банов не пожела да коментира и обяви, че интервюта дава само през началника на кабинета си - Ваня Бедрова.

Според правилника за устройство на Министерския съвет, по изключение, един закон може да бъде приет и неприсъствено. Това става по предложение на министър-председателя. При неприсъственото приемане на акт той се представя за подпис на всички членове на Министерския съвет с изключение на командированите и ползващите законоустановен отпуск и се счита за приет, ако бъде подкрепен с "да" от повече от половината от тях. Приетите такива актове се вписват в протокола от първото след тяхното приемане заседание.

Скрийншот на това как изглежда законопроекта в деня, в който ще бъде обсъден в комисията по култура и медии. С попълне номер на решение на Министерски съвет.

Скрийншот на това как изглежда законопроекта в деня, в който ще бъде обсъден в комисията по култура и медии. С попълнен номер на решение на Министерски съвет.

В сряда сутринта, 24 февруари законопроектът вече е публикуван в правителствената информационна система, заедно с други решения от необявеното публично заседание на правителството в понеделник. Все още не е публикувана стенограма от заседанието (обикновено се публикуват с няколко дни закъснение).

На 24 февруари, сряда, денят, в който според Министерството на културата проектът трябваше да бъде гласуван от кабинета, той ще бъде обсъждан на първо четене в комисията по култура и медии. В него се съдържат разпоредбите за мандатите на генералните директори и управителните съвети. В страницата на парламента същият законопроект вече е с попълнена бланка с номер на решението на Министерския съвет.

"Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която се публикуват прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове и материали, които трябва да се четат с едно наум.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини