Хасковлия се жалва от сеч на тополи в имота му при изграждане на електропровод

    За неправомерна сеч на тополи в частен имот при прокарване на електропровод се жалва хасковлията Недялко Канев.

    Отрязаните дървета се намират в имота му в землището на хасковското село Конуш. Парцелът от 6 дка е собственост на Недялко Канев и брат му Димитър. Още преди 11 години те засадили в наследствения си парцел 650 тополи със стопанска цел. В началото на миналата седмица обаче Недялко установил, че са отсечени от дъно 17 тополи в имота му. Според него това е направено без разрешение от съответните институции, без необходимата маркировка и без съгласието му. Дейностите по изграждане на електрическото трасе са възложени от ЕСО на пловдивското частно дружество „Електролукс Табаков и синове“. От фирмата отказаха коментар и заявиха да отправим запитването към Електроенергийния системен оператор, откъдето очакваме отговор за ситуацията.

    В деня на установяване на отсечените тополи – 01.03.2021 г. Недялко подал сигнал на спешния телефон 112, при което на място са били изпратени полицаи, а по-късно пристигнали и горски служители. По думите му горските служители са потвърдили, че дървета са били отрязани без да бъдат маркирани.

    Потърпевшият гражданин е ангажирал адвокат Недялко Паталов, чрез който възнамерява да подаде жалба в прокуратурата за неправомерна сеч на тополите в имота му. Възнамерява да търси обезщетение за отрязаните дървета.

    Недялко Канев вметна, че през миналия месец той сам е поискал разрешение от институциите за премахване на част от дърветата в имота му с цел да бъдат разредени, но такова все още не е получил. Искал да се премахнат други дървета, а не да се отрежат тези край електропровода.

    Със ситуацията с отрязаните тополи беше запознат и кметът на село Конуш Златко Латунов. Той обработва нива в съседство и се оплака, че част от люцерната му е унищожена от навлизането на тежка техника при прокарване на електропровода. Други земеделски стопани пък се жалваха, че тежките машини са оставили големи коловози по земеделските пътища, което ще ограничи придвижването на стопаните, които няма да могат да стигат до земите си.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (19)

    • 1
      12
      123
      29 -3
      17:18, 9 мар 2021
      Варвари!
      • Го
        Гост
        18 -13
        01:54, 10 мар 2021
        Ам такъви са законите, ва, артик. Ти къде сяваш тополите под жиците. Едното трябва да са отреже, ти жиците ли мислеше че ще отрежат?
      • Съ
        Сърбеж
        9 -5
        08:13, 10 мар 2021
        За пари го сърби г*за
    • 2
      Му
      Мушеник от селска класа
      34 -9
      17:21, 9 мар 2021
      Недялко е най-големия м*****к в Хасково ,завлече сумати хора с пари за работа в Англия и Холандия , имаше и транспортна фирма и пак беше м****к пълен ,така е Насе цял живот с лъжи ,фалшив герой от селска класа ,как не са ти счупили краката незнам , ама господ гледа !!!
    • 3
      11
      111
      20 -8
      19:33, 9 мар 2021
      Леле не ми се мисли в една правова държави тези вандали щяха да плащат глоби и обезщетения на собствениците до гроб
      • На
        НАБОРА
        14 -12
        20:59, 9 мар 2021
        Под високото напрежение не трябва да има висока растителност. Тополите са отрязани правилно. За обезщетение на подобни щети би трябвало да има депозирани пари в общината от инвеститора, а пострадалите трябва да си ги поискат.
      • До
        до Набора
        12 -3
        21:15, 9 мар 2021
        Винаги ще се намери причина да се режат дървета!!!
      • На
        НАБОРА
        6 -7
        21:36, 9 мар 2021
        Много си прав. Разбира се, че има причина. Нали това обяснявам.
      • Ха
        Хасковлията
        14 -4
        09:30, 10 мар 2021
        Наборе,прав си, че под жици не се прави нищо- с изключение на мутренски къщи, замъци и прочие. Но тук става дума за друго - тополите са засадени, много преди някой малоумен власт-имащ, да даде разрешение, НОВИЯТ далекопровод да мине по това трасе!
        Сега загря ли ?
        Слагай очилата , и чети !
      • На
        НАСАКОТО ЯКАТА
        7 -2
        11:14, 10 мар 2021
        "Хасковлията" , не очилата са проблем на "НАБОРА" ,а неспособността да се осмисли прочетеното . Лошото е ,че това се забелязва при все повече хора в България, но иначе веднага "отсъди" ,че тополите са "отрязани" правилно. Такива неща като : разрешително за сеч, разрешение за навлизане в частен имот от собственика (в случая собственици, защото са навлизали и увреждали и в други имоти) , уведомяване за необходимо увреждане на собственост и споразумение за адекватно обезщетение и т.н. са маловажни неща и важат само за правови държави. Иначе сме големи демократи ,но не зачитаме частната собственост .
    • 4
      11
      111
      19 0
      21:52, 9 мар 2021
      Не че нещо и не желая да влизам в спорове може да и да е било необходимо да се режат тези дървета обаче преди да влезнеш в частен имот и да правиш там нещо се уведомява собственика на имота плащаш си и след това режеш или тои си ги премахва ако е крайно наложащо в противен случаи има съд и следват санкции така е в правовите държави.
    • 5
      11
      111
      9 -2
      22:05, 9 мар 2021
      Та така тези си ревът за съдене от всички потърпевши земеделци обаче ха дано ама на-да ли.
    • 6
      Ян
      Янков
      13 -6
      09:13, 10 мар 2021
      Така е в Мутристан - всеки може да влезе в частен имот, да сече, да краде , да безчинства!
      А ако е и от "правилната" политическа партия- съвсем безнаказано може да си своеволничи.
      - - - - - -- - - -
      Гласувайте за нормален живот!!!
    • 7
      Sm
      smqh
      5 -1
      09:28, 10 мар 2021
      Някои хора се чудят от къде да изкарат някой лев!
    • 8
      Jo
      John
      5 -8
      09:35, 10 мар 2021
      има още за рязане, ама ако изпържи някой овчар в дъждовен летен ден, нидялко ке го плата!
    • 9
      Мо
      мошенника
      4 -1
      17:07, 10 мар 2021
      Тоя ръцете са му за рязане не тополите ,където мине лъже и мами !
    • 10
      Ра
      Разбирач
      2 -1
      20:19, 10 мар 2021
      Само да ви обясня, че до всеки енергиен обект трябва да има 24 -часов безпрепятствен достъп !!! Така пише в закона . На ли за това лаете - правова държава. Във всяка Европейска държава нарушаването на сервитута на енергийните съоръжения ( чрез засаждане на дървета , направа на постройки, поставяне на огради ) се наказва със ЗАТВОР приема се , че е тероризъм!!!
      Този човечец барабар с адвоката си май иска някой лев. Журналиста добре да си провери инфото да не би на този скромен човек да са му платили едни парички ????
      Собственика на Електропровода е държавата и всичко е публично , тоест лесно проверимо. Относно дръвчетата да сложим нещата на везната - 17 тополи срещу един електропровод който захранва доста области не някоя махала или квартал . А ток от къде , после как адже ба, че си четете тези статийки?????
    • 11
      На
      НАСАКОТО ЯКАТА
      2 -4
      01:21, 11 мар 2021
      "Разбирач", специално за теб ще повторя, макар че и други колеги коментиращи са го повторили по няколко пъти , но ти продължаваш да не вдяваш. Защото май чукча писател а не читател. Тополите са засадени преди 11 (ЕДИНАДЕСЕТ) ГОДИНИ ,а електропровода се изгражда СЕГА. Ако си от фирмата "Електролукс Табаков и синове" бих разбрал бълвоча който си изцвъкал ,опитваш се да оправдаеш фирмата изпълнител за незаконната сеч ,но ако не си ,то тогава е липса на интелект.
    • 12
      Ко
      Коментатор
      1 -1
      12:47, 11 мар 2021
      Брейй, брей. Кои са тези компетентни горски служители???
    Последни новини