Oт петък учениците от 5 до 12 клас се завръщат отново в онлайн форма на обучение и в Димитровград

Нови мерки наложиха властите в Хасковско, свързани с овладяване на ситуацията около пандемията, която в последните седмици ескалира.

От този петък, 12-ти март, до 26-ти март, учениците от 5-ти  до 12-ти клас минават в онлайн форма на обучение, реши Областният оперативен щаб, отговарящ за Ковид 19, воден от заместник-областният управител на Хасково Митко Петров.

Преустановява се още провеждането на извънкласните занимания и дейности по интереси, които се организират от училищата, както и екскурзиите, и спортните празници за всички възрастови групи. Спират се и всички групови занимания в образователни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица, също считано от 12-ти март.

Частните школи и спортните клубове, които тренират в училищните салони могат да продължат работа.

Детските градини остават отворени.

Забрана има и за посещението на деца без придружител или настойник във всички видове заведения и търговските центрове.

Собствениците на заведения ще трябва да осигурят дистанция от метър и половина между столовете на две съседни маси, на една маса ще могат да сядат максимум по 6-ма души. Собствениците на търговските вериги ще трябва да въведат пропускателен режим и отстояние между хората на касите.

Във всички обекти и учреждения не трябва да се допуска повече от един човек на три квадратни метра, е друга от мерките.

В болниците се преустановява плановият прием. Изключение правят родилните отделения, тези за психиатрична помощ и рехабилитация.

Кметовете на общините трябва да създадат организация за недопускане на струпване на хора по пазари и тържища, а там защитните маските ще бъдат задължителни.

Фитнес залите ще могат да работят при 50 % от капацитета си и по предварителни графици за посещение.

Броят на болните в региона се увеличава трайно през последните дни. За последното денонощие с позитивни за коронавирус тестове са 102-ма души. На базата на 14-дневния анализ, заболеваемостта в региона на Хасково е 328 души на 100 000 население, заради което областта е сред тези, оцветени в червено на епидемиологичната карта на страната.

В МБАЛ-Хасково в момента са заети леглата за Ковид на 90 %, съобщи шефът на клиниката д-р Георги Гелов.

За момента се отбелязва фактът, че при сегашната вълна има по-голяма заболеваемост, но смъртността не е толкова голяма, както при предходната. Има деца с Ковид на лечение-10-годишно дете е в болницата. Наблюдава се, че заболелите под 40-годишна възраст се увеличават, посочи още д-р Гелов.

Директорката на Регионалната здравна инспекция д-р Соня Димитрова допълни, че от утре започва ваксинация на хората, които са се записали през електронния портал.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини