Сирените за химическа авария в Димитровград бяха задействани, как да действаме при авария в химическия завод

Днес в 11:00 часа, както бе планирано, се проведе тест на Локалната автоматизирана система за оповестяване при промишлени аварии на територията на "Неохим" АД в Димитровград. 
Системата за оповестяване бе комбинация от гласови и звукови сигнали чуващи се на територията на града.

Предоставяме ви информация каква би трябвало да е реакцията на населението при евентуална химическа авария, за да предпазите себе си и и хората около вас.

АМОНЯКЪТ е безцветен газ с остра задушлива миризма, два пъти по-лек от въздуха, образува експлозивни смеси. Разтворим е във вода. Парите на амоняка образуват бял облак, който се издига на височина до 20-30 м. Вследствие на поетата влага от въздуха облакът отново се спуска близо до земната повърхност. Разпространението на амонячния облак зависи от приземната метеорологична обстановка. Водните завеси по пътя на облака ограничават неговото разпространение. Амонякът засяга горните дихателни пътища, а в по-голяма концентрация - централната нервна система. Причинява задушаване, силни пристъпи на кашлица, болки в очите, зачервяване на кожата с поява на червени петна и мехури, виене на свят, болки в стомаха и повръщане. В случаи на тежки отравяния може да настъпи сърдечна слабост и смърт. 

ПРИ ПРОМИШЛЕНА АВАРИЯ И ИЗТИЧАНЕ НА АМОНЯК НА ХЛОР

При получаване на сигнал от органите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР, запазете самообладание и предайте за опасността на хората, около вас. 

- Ако сте вкъщи, затворете и уплътнете прозорците, вратите и отдушниците, закрепете към тях мокри одеала, завеси и др. При възможност, заемете горните етажи на сградата. 

- Пригответе си противогаза, а ако нямате - намокрете марлена превръзка, кърпа или хавлия, 

- Ако се намирате на открито, напуснете заразения район, като се движите перпендикулярно на посоката на вятъра. 

- Ако сте в превозно средство, затворете прозорците, продължете по най-късия път и излезте извън заразения район. 

- Помогнете на пострадалите. Изведете ги на чист въздух. Не правете изкуствено дишане, освободете ги от стягащите дрехи. Препоръчително е на пострадалите да се даде топло мляко и минерална вода. 

- При отравяне с амоняк се препоръчва чист въздух, вдишване на водна пара с прибавка на оцет или лимонтузу /в горещата вода се сипва оцет/. При поражение на кожата от амоняк, след измиването й с чиста вода се прави компрес с 2-3% воден разтвор на оцетна, лимонена или винена киселина.Направете промивка на очите с вода, 0,5-1% разтвор на стипца или 2-3% разтвор на оцет. 

- На пострадалите от хлор промийте очите, носа и устата с 2% разтвор на сода бикарбонат /1 чаена лъжичка в чаша вода/. Правят се кислородни инхалации.  Прилага се вдишване на пари от смес на спирт, етер или амоняк, препоръчва се и вдишване на пулверизиран разтвор на сода бикарбонат. Пострадалите се изпращат в болнично заведение. 

- При излизане от заразения район, махнете и проветрете дрехите си, преди да сте свалили индивидуалните средства за защита. Промийте устата и очите си, измийте тялото си с вода и сапун и облечете чисти дрехи. 

- При завръщане по домовете и работните места /след отстраняване на аварията/ проветрете помещенията и избършете мебелите, пода и стените с влажна кърпа. 

- Обработвайте хранителните продукти чрез обилно измиване и отстраняване на повърхностния слой. Плодовете и зеленчуците от дворовете ползвайте, ако има разрешение на компетентните органи. 

- Не извеждайте на паша животните в заразените райони.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Фе
    фен
    1 -3
    17:53, 11 мар 2021
    Не тестваха сирените,а пожелаха,успех,на Димитров-джуниър,в борбата,за депутат.
  • 2
    Йо
    Йордан
    2 0
    20:44, 11 мар 2021
    Слагайте капаците и си ходете на село, не се занимавайте с неща, от които не разбирате
Последни новини