Ваксинацията на записалите се в информационния портал на МЗ стартира в Димитровград с 2 вида ваксини

Изображение 1 от 5

    Започна ваксинирането на записалите се през информационния портал на Министерство на здравеопазването в Димитровград. Ваксинацията се извършва в Медицински център Диамедикъл -Димитровград. В медицинския център средно на ден се поставят около 40 ваксини, заяви д-р Пракова.

    До обяд ваксинацията беше единствено с ваксината на Астра Зенека, както обявиха снощи от Националния оперативен щаб, което накара някои от записаните за ваксинация с РНК ваксина да се откажат от процедурата. До 11 часа от 28 души за ваксинация, 7 са се отказали поради неналичието на РНК ваксини, ни информираха от имунизационния център. След 12 часа от центъра започнаха да поставят и ваксината  на Пфайзер и отново да привикват отказалите се пациенти по-рано през деня.

    По време на нашата визита в центъра за ваксинация, пристигаха хора с час, които са заявили ваксинация с РНК ваксина, но поради неналичието към този момент на такава, част от тях се отказваха и си тръгваха. Други желаещи да се ваксинират се вслушваха в думите на д-р Пракова, че "най-добрата ваксина е поставената ваксина" и че евентуалните странични ефекти на всички ваксини са сходни и се подлагаха на ваксинация с наличната в момента Астра Зенека.

    В медицинския център, преди пациента да бъде ваксиниран, му се правят изследвания за да се потвърди неговото добро здравословно състояние. След беседа дали има или е имал температура, на пациента се измерва кръвното, температурата и сатурацията и ако изследванията му са в норма, се поставя ваксинационната доза. Медицинските специалисти препоръчват след ваксинация пациентът да изчака в медицинския център 10-15 минути, за да бъде наблюдаван за евентуални странични ефекти.

    Общо 1 177 души са се регистрирали в системата и ще бъдат ваксинирани до края на месец март в хасковска област. От тях 855 са изявили желание да им бъде поставена РНК ваксина на Пфайзер или Модерна.

    Тази сутрин ваксинирането започна и в Хасково и Харманли.

    В РЗИ – Хасково днес пристигат и лични лекари, които получават ваксини за хората по списък. 850 дози на Астра Зенека днес ще бъдат разпределени между личните лекари от областта.

    До 30 дни след поставяне на ваксината, всяко неразположение у пациента е необходимо да се докладва в ИАЛ на следния линк  или на телефон 02 8903417.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Са
      СА
      6 0
      15:10, 11 мар 2021
      Защо в болница Св.Екатерина не ваксинират.Веднага ще отговоря-защото не им се занимава.Един безхаберен директор-една замотана гл. сестра.Селски здравен участък.
    Последни новини