Знам какво продаде през 2020: НАП сериозно се захвана с доходите от онлайн продажби

От тази година данъчната администрация ще сложи в предварително попълнението от нея данни в декларациите за доходите на физическите лица и данните, с които разполага, за онлайн търговията. И досега всеки, който търгува със стоки в интернет в качеството си на физическо лице, е бил длъжен да декларира приходите от тази дейност и да плати данък от 15%. Сега данъчната администрация като услуга сама ще попълни данните за това. Очаква се предварително попълнените декларации да са налични от 16 март.

Защо се прави

На пръв поглед изглежда, че тъкмо в годината, в която онлайн търговията в България получи особено силен тласък заради ограниченията, данъчните се опитват да съберат всички възможни приходи, свързани с това. От приходната администрация обаче казват, че от няколко години следят по-изкъсо тази търговска дейност и по-конкретно, когато тя се практикува от физически лица, които не са регистрирани като търговци.

Първоначалният анализ на приходната администрация е от 2014 г. и показва, че физическите лица в най-висока степен укриват доходи от онлайн търговия, като е установено, че за 2012 г. на практика 100% от физическите лица, извършващи продажби по интернет, не плащат дължимите данъци и осигурителни вноски за този вид дейност. И макар че делът на укритите приходи от онлайн продажби, извършвани от физически лица, е само 10% от всички укрити приходи от интернет търговия в България, степента на риск е най-висока именно при тези хора, посочва анализът.

Като цяло потенциалната щета от "проявлението на този риск" е оценена на почти 250 млн. лв. загубени приходи за бюджета за 2019 г., като се очаква тази сума да е по-висока за 2020 г. По груби оценки, макар още да не е готов анализът, сумата ще надхвърли 300 млн. лв. в пандемичната година.

След ревизии, проверки и др. действия в периода 2015 - 2020 г. е установено, че както контролните действия, така и телефонните кампании за информиране на физическите лица за задължението им да подадат декларация са много резултатни и ефективни за промяна на поведението на точно тази група, посочват от НАП. "Това означава, че основните причини за неспазване при физическите лица са именно недоброто познаване на законодателството и трудностите при попълването и подаването на декларации. В тази връзка НАП въвежда от тази година автоматизирано предварително попълване на данни в годишната данъчна декларация за извършени дистанционни продажби от физическите лица, на основата на събираните и обработвани данни за доставките през куриерските фирми, както и при използването на други данни, налични в НАП", посочват от там.

В декларациите е напълно реалистично да се появят попълнени данните и от единични продажби на подаващите ги. Те имат право да ги изтрият, тъй като не подлежат нито на деклариране, нито на облагане, напомнят от данъчната администрация. Отчитат, че след проверки и позвънявания между 2013 и 2018 г. рязко са се увеличили физическите лица, които декларират навреме доходите си от интернет търговия. Тоест, без да се налага от НАП да им звънят отново.Последното води до облагане на целия "забравен" да бъде деклариран доход заедно с лихвите. Само за 2-3 месеца миналата година "доброволно" след вежливо напомняне от агенцията са подадени декларации за 25 млн. лв. доходи от онлайн търговия от физически лица. От НАП посочват, че хората, които търгуват редовно онлайн, е по-добре да се регистрират като търговци, защото тогава ще ползват по-изгодно за тях облагане на доходите от дейността.

Колко се купува, колко се продава

По данни на НСИ през 2019 г. едва 11% от компаниите са осъществявали някакви продажби онлайн. Обобщаваната от Евростат информация пък сочи, че за последните 5 години (2015 - 2019 г.) електронната търговия допринася за едва 4-5% от оборотите на бизнеса при средно за ЕС 16-18% за периода. През 2019 г. едва една пета от българите (22%) са купували стоки и услуги по интернет на фона на близо две трети (63%) от европейците.Година по-късно вече 30.9% от българите са пазарували онлайн, показват данните на статистиката. Процентът за градовете е дори 35.4%, а за селата - 18%. Предприятията, продавали стоки онлайн, са почти колкото и година по-рано - 10.9%, въпреки че търговци, които не са планирали да се развиват онлайн, направиха такива стъпки през миналата година в опит да запазят клиентите си.

Очевидното активиране на онлайн търговията се отчита и от платформата за обяви olx.bg. Там пускащите обяви се разделят на физически лица и търговци, но това разделение е според юридическия им статут. Така физическите лица, макар и търгуващи редовно, си остават такива.

Посочват, че преди празниците в края на годината заради затворените молове хората масово се ориентирали към пазаруване онлайн и това се е отразило на търсенето на стоки тип коледни подаръци: модни стоки и аксесоари, телефони и таблети, козметика, бижута, домакински уреди и декорация.

Абсолютен бум имаше и в интереса към куриерските доставки, като в OLX имаше близо 80% ръст на товарителниците, изготвени през платформата.

През изминалата година наблюдаваме нарастване на бизнес клиентите ни, което се дължи на факта, че много бизнеси решиха или им се наложи да минат онлайн, посочват от OLX. Допълват, че много частни лица, които никога не са продавали онлайн, също са се осмелили да продават "дали с цел разчистване на място за нови вещи, или с цел набавяне на допълнителен доход".

От компанията отчитат, че през изминалата година са запазили броя на бизнес потребителите, които ползват платформата. Посочват, че много големи вериги онлайн магазини също са започнали да продават при тях въпреки добре развитите си собствени канали.

Отчитат, че през 2020 г. търсенето в платформата е било фокусирано основно върху стоки, които помагат на живота у дома: електронни устройства (телефони, таблети, лаптопи), с които да може да се учи и работи; игри и различни забавления; спортни стоки за домашен фитнес; домакински уреди тип хлебопекарна, мултикукъри и други; в категорията за дома и градината: мебели, декорация; в услуги: ремонти и уроци по чужд език. Силна позиция запазва и категорията автомобили, като авточастите са най-търсени и предлагани от категорията.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Да
    да
    5 -2
    14:18, 15 мар 2021
    Щот мишоците огладняха тотално няма пари в бюджета щот няма производство няма кой да им плаща заплатите.Народа не иска да храни 400000 държавни утрепки които само вегитират и гласуват под строй на избори никакъв друг хуй не вършат.И сега се чудят от къде да си изкарат парите.Не разбрахте ли колкото повече притискане на бизнеса с данъци такси и глоби има толкова повече сив сектор ще има.Ганъо и без това не иска да храни разни калинки които цял ден редят пасианси
    • Не
      Не
      4 -1
      14:41, 15 мар 2021
      Тези са най-големите мошеници! Купуват от китайски сайтове и ни ги продават на печалба. Няма гаранция, няма фактура, никакъв данък не се плаща и когато се оплачеш на КЗП търговеца се покрива и изчезва. И на другия ден цъфва пад друго име със същите стоки и цени.
    • Да
      да
      5 -1
      14:51, 15 мар 2021
      Проблема е другаде но трудно ще го схванеш .За баламурника винаги ще има топ оферти.Не винаги евтиното е хубаво.Има преглед тест харесваш купуваш не харесваш не купуваш .А не запленен от ниската цена на далавера после скубеш коси.То има и достатъчно топ търговски фирми които им през хуя дали ще се оплачиш на прословутата КЗП и без това там са на подаяния от кадето падне повече за него сме
  • 2
    Ад
    адресирано до НЕ
    2 -2
    14:54, 15 мар 2021
    И като платим данъците, какво получаваме - май едно Голямо нищо и празни обещания. Управляващите само чакат да влезнат някакви данъци и веднага биват откраднати(пренасочени)....
    • ЕИ
      е и
      4 0
      15:08, 15 мар 2021
      Кметовете като вдигат данъцитеи и крадат уж законно не се вижда? А това поставяне на думата крадене под един знаменател на всичко си е празно говорене. В случая хубавото е че ще излезнат на светло лоялните и честни търговци.
  • 3
    Ор
    Орфей
    1 0
    21:23, 15 мар 2021
    Продажбата на лични вещи е освободена от облагане ,Скоро беше публикувано.И въздуха който дишаме ще се заплаща след изборите....

Случаен виц

Последни новини