Проф. Балтов: Според математическа прогноза пикът на третата вълна се очаква около 10 април

„Ако не се разреши имунизацията с АстраЗенека, по мое лично мнение, може би ще се мине на вариант да се търси друга векторна ваксина. Това обаче ще трябва да го кажат специалистите”, коментира по Нова телевизия директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той увери, че има количества за реваксинация на получилите първа доза от ваксината.

Балтов коментира и епидемичната обстановка в столицата. Според него строгите мерки трябва да продължат поне две седмици.

„Според мен трябва да бъдат затворени временно, поне за две седмици, детските градини. Учениците от 1 до 5 клас да минат онлайн, доколкото могат. Естествено, не може да затвориш децата, а да оставиш фитнесите и ресторантите да работят”, категоричен беше той.

Проф. Балтов отново потвърди, че вирусът мутира. „От 46 постъпили в болниците, само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се е настанил в България, в София”, допълни директорът на спешната болница.

Той коментира още, че има все повече пациенти с коронавируса под 18-годишна възраст, които се нуждаят от лечение в болница.

„Всички са с пневмония и се лекуват с антибиотици. Засега няма такива в тежко състояние. През изминалия пик имаше и такива, които се нуждаеха от апаратна вентилация”, обясни проф. Балтов, като добави, че ще се открият още 20 легла за деца в най-голямата спешна болница.

„С днешна дата имаме 390 души, настанени в болницата, от които 10 деца. 40 пациенти са интубирани, на апаратна вентилация”, каза проф. Балтов.

Според него контролът върху пандемията не е загубен. „Тъжното ще бъде не да няма места в ресторантите, а да няма места в болниците”, поясни проф. Балтов.

Той изрази надежда, че ако има бърз темп на ваксиниране, ще се намали сериозно риска от заразяване и до края на юни ще имаме добри резултати.

Шефът на болницата допълни, че по данните на математик, пикът на новозаразените се очаква да бъде на 10 април.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    И
    И
    5 -2
    12:53, 17 мар 2021
    Много сметки правите, но без кръчмар, още от сега знаете, явно гледате на карти.
  • 2
    3,
    3,14
    3 -1
    17:18, 17 мар 2021
    Този на снимката може да те продаде и купи сто пъти за власт и пари!Такива като него са производните на герб и са за затчение в Северна корея!
  • 3
    Ед
    един
    2 0
    21:40, 17 мар 2021
    Колега, стига с тези лъжи и математики! Ти преди да започнеш да лекуваш пациентите си да не би да четеш учебника по висша математика? Хайде, спрете се герберски алчни крадци!
  • 4
    33
    333
    0 0
    07:30, 18 мар 2021
    Главата му голяма,но вътре нищо няма,що е то?/отг.*********/.
Последни новини