Именуваха голямата читалня в градската библиотека на изявената димитровградчанка Снежана Янева

    Днес церемониално дадоха име на „Голямата читалня“ в градската библиотека на Димитровград “Пеньо Пенев”. 

    Официалната церемония се проведе във вече получилата име чиаталня “Снежана Янева”.
    По време на събитието бе разказана биографията на Снежана, която вече не е между живите. Снежана Янева е известен радетел за модернизацията на библиотеките и развитие на библиотечното дело, като опора на демократичните промени в България. Тя посвещава на тази родолюбива мисия над 30 години от своя живот. До внезапната си и ненавременна смърт в края на 2019 година, Снежана Янева остава най-големият вдъхновител за промени в библиотеките в България.

    Снежана е израснала в Димитровград в задружното семейство на интелектуалци, баща ѝ е известен адвокат и общественик, а майка ѝ е дългогодишен служител в съда. Снежана започва да чете на 4-годишна възраст.  

    От 1971 до 1975 г. е студентка в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършва успешно две специалности – Английски език и литература и Библиография и библиотекознание.

    Започва работа в отдел „Периодика“ на Университетската библиотека в края на 70-те години, където участва във въвеждането и прилагането на информационните технологии в библиотечното дело. От 1984 г. е началник на отдела.

    Падането на Берлинската стена отваря за нея врата към света. Снежана е в Берлин и свидетел на това събитие с огромно значение за милиони хора. След 1989 г. тя печели редица конкурси за специализации в чужбина, учи се от най-добрите в професията и бързо израства като ерудиран специалист, познаващ библиотечните практики в САЩ и в редица европейски страни.

    През 1992 г. започва работа в Посолството на САЩ в София и скоро става директор на Информационния център. Многобройните награди и отличия на Посолството на САЩ в България и Държавния департамент, на неправителствени и други институции и организации в САЩ и в България свидетелстват за нейния висок професионализъм и принос в това трудно дело.

    На събитието присъства и нейната сестра - Емилия Янева, професор по международно и сравнително право в Калифорнийския държавен университет. Емилия емоционално се изказа за сестра си: „Снежа беше по-добрата от двете сестри, по-умната, по-красивата, по-сърдечната и по-комуникативната, когато беше времето да вземем решения за житейския си път след завършване на образованието си, аз получих покана да преподавам в Калифорния, приех я и там правителството и уневерситета ми предложиха статут на човек с изключителни способности. Тогава предложих на сестра ми да дойде в САЩ и й казах – аз знам твоите възможности, ти ще получиш не само статут на човек с изключителни способности, а ще оглавиш този списък. На моята покана Снежа ми отговори – Да, ама аз съм направила своя избор, аз оставам в България!

    “В Димитровград винаги са се раждали личности, прослявяли града ни и една от тези личности е Снежана Янева. Аз съм изключително щастлив, че читалнята ще носи името на един доказан профисионалист, дал много за библиотечното дело. В Димитровград винаги сме гледали с особен поглед към културата  и всичко свързано с нея. Като процент от общия бюджет на Общината, ние сме една от общините, които отделят най-сериозни средства за подпомагане на всички дейности свързани с културата”, сподели кметът Иво Димов.

    Думи за Снежа изказа и Спаска Тарандова - изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България” и член на управителния съвет на българската библиотечна информационна организация. „За Снежа общинските библиотеки бяха специална кауза, тя споделяше с всички опита, който е видяла освен в нашата страна, а и от целия свят, което даде нов тласък в библиотечното дело. Едно от видимите й постижения са табелите в Димитровград, упътващи към библиотеката с нашето лого, в цялата страна имаме поставени 2900 знака, указващи пътя към библиотеката на всеки един, който иска да се учи и развива. Благодаря на общинския съвет, че нарекохте тази зала на името на Снежа, защото това е една връзка между поколенията”.

    Директорът на библиотеката, Валентина Терзиева, получи от Емилия Янева отличие на мемориалния фонд "Снежана Янева" за библиотека, която има водеща роля в организирането на дела на почит и признателност към живота и делото на Снежана Янева. Терзиева сподели, че за служителите на библиотеката е огромна чест читалнята да носи името на Снежана Янева и официално откри новоименуваната читалня. Голямата читалня, наименувана на името на Снежана Янева, се намира на втория етаж в градската библиотека „Пеньо Пенев“.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини