Димитровград става домакин на първото официално състезание по TEQBALL в България

Изображение 1 от 2

    Първият официален турнир по текбол в България под егидата на световната федерация FITEQ ще се състои на 27 март в Димитровград в спортна зала "Младост". Турнирът, който ще се проведе в бригадирския град, ще е първи официален турнир, който е и в календара на световната федерация по Teqball. До момента в Бъгария са провеждани само любителски турнири, поясни един от треньорите на димитровградския клуб, Тодор Тодоров.

    В турнира към момента са заявили участие клубове от Асеновград, София, Пловдив, Русе, Бургас, Хасково, Стара Загора, Габрово и градът-домакин Димитровград. За съжаление, спортното събитие ще се проведе без публика, заради протевоепидемичните мерки в страната. От Димитровград участниците от клуба ще са около 10 души, такава ще е приблизително и бройката на участниците от всички останали клубове.

    Какво всъщност представлява текболът? Играчите имат право да жонглират с футбулна топката до три пъти, след което тя трябва да бъде изпратена в противниковата половина. Играе се до два от три сета. Всеки сет е до 20 точки. Играчът или тимът има право на два сервиса като в тениса на корт. Подаването се сменя след всеки четири точки. Топката не се докосва с една и съща част на тялото два пъти поред.

    Счита се, че текбол е най-чистата форма на футбола, тъй като няма физически контакт между играчите и наранявания вследствие на сблъсък няма как да се получат. Нещо повече – според официалните правила, играчите нямат право да докосват масата и това допълнително намалява риска от травми.

    Сред посланиците на играта, или наричани с прозвището текъри, има световноизвестни имена на бивши футболисти, като Карлес Пуйол, Роберт Пирес, Кристиан Карембьо, Луйш Фиго, Джанфранко Дзола.

    Най-новото попълнение към звездните лица на текбола е един от най-обичаните футболисти от близкото минало – бразилецът Роналдиньо. Бившата звезда на Барселона посочва, че е пристрастен към играта, след като я открил преди няколко години, признавайки, че понякога играе по 6 часа без почивка.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини