Витамините, които без вода не могат

Витамини, витамини, витамини... Така можем да продължим до 14 - защото точно толкова са есенциалните за телата ни витамина. А десет от тях, точно като нас, не могат без вода. Като в случая "не могат" означава, че няма да си свършат работа за организма ни.

Заради пълната им зависимост от водата, десетте витамина се наричат водоразтворими. Само за инфо, от останалите четири - мастноразтворимите (А, D, E, K), трупаме запаси в мастните тъкани.

В десетката на водноразтворимите влизат девет от група В и витамин С. Всички те се абсорбират лесно директно в кръвта при храносмилането. Причината: тялото се състои от голям процент вода, която им помага да "доплуват" до всяка негова точка.

Много е трудно да предозираме с тях, защото излишното количество се изхвърля бързо и лесно с урината. Единственият недостатък на десетката е, че няма как да си ги складираме, а трябва да си ги набавяме ежедневно. Това обаче е лесна работа с разнообразно и балансирано хранене.

Витамините от група В действат като коензими - помагат на своите другарчета ензимите, за да се случат едни химични реакции. Освен това, те са главно действащо лице в куп важни процеси в твоето тяло, за които дори не подозираме, че се случват точно в този момент.

Без В витамините сме буквално за никъде - те ръководят производството на енергия, обмяната на веществата, правилното функциониране на нервната система. Ако не сме по здравословното хранене и не си ги набавяме редовно, да не се чудим защо са ни паднали батериите и нещо работата не върви.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини