Кандидатите на АБВ за народни представители от 9 МИР:На Източните Родопи е нужна сигурност в развитието!

    Пламена Заячка е магистър по „Международни отношения“ от Софийския университет  „Св. Климент Охридски“ и „Политики и управление на Европейския съюз“ от Брюкселския свободен университет. Тя е и доктор по културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Председател е на АБВ – младежи.

    Марчела Сотирова  е възпитаник на СОУ „Отец Паисий“ в гр. Кърджали, четвъртокурсник по международни отношения в УНСС и първокурсник по право в Бургаския свободен университет. Работи, за да осигурява средствата за образованието си.

    Вече сме на финалната права на предизборната кампания. Здравната криза, която бележи днешния ни ден, позволи на участниците в парламентарните избори да не формулират ясни политики в приоритетни за България сфери. За да бъдем честни към избирателите, напомняме, че изборите са парламентарни и няма как да бъдат поемани ангажименти пред хората от Кърджали и региона без да бъдат облечени в законодателни инициативи, а Закон за Кърджали няма как да има. Обезлюдяването на България и в частност на региона е пряко следствие от липсата на поминък за хората.

    Макар малко и разпокъсана, земята на Източните Родопи осигуряваше прехраната на хилядите семейство, отглеждащи тютюн. Днес този традиционен поминък е почти изоставен, а земята пустее.

    Необходимо е държавата:

    Да стимулира създаването на земеделски кооперации;
    Да подпомогне, включително и с европейски средства, изграждането на регионални преработвателни предприятия за земеделска продукция;
    Да финансира проучване и разработка на програми за заместващи култури за планинските територии;

    Огромният ресурс от културно-исторически паметници, природни забележителности, традиционна култура на различни етнически и религиозни групи в Кърджалийския район е възможност за развитие на туризма, като устойчив поминък в Източните Родопи. „Локомотивът“ Перперикон, многобройните мегалитни  паметници, средновековните крепости, загадъчните скални феномени привличат хиляди туристи годишно. Тежкото и противоречиво законодателство, отговорността на различни ведомствапо опазването и стопанисването на паметниците пречат на взаимодействието между общините и създаването на общ туристически продукт.

    Прекрасната природа, чистият въздух, язовирите, многобройните населени места са предпоставка за развитие на селския туризъм, но липсата на течаща вода, канализация и добри пътища са спирачка пред тази възможност. Децентрализацията на финансовите средства и осигуряването на ресурс от държавния бюджет за общинските пътища биха позволили изготвянето на проекти за водоснабдяване и канализация на малките населени места, за подобряване на качеството на живот и евентуалното връщане на младите хора.

    Необходима е сигурност – за здравето и живота на хората, за тяхната собственост, за бъдещето на техния бизнес. Промените  в законите трябва да са, за да облекчават свободната инициатива на предприемачите, за да се гарантира обществения интерес, а не тежненията на определени кръгове и личности.

    За нормален живот в работеща държава с №6 в интегралната бюлетина.

    За да има бъдеще нашата България!

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Последни новини