Димитровград ще има поне 1 депутат, предстои разместване и в местния парламент

    Димитровград най-вероятно ще има представител в законодателната власт в името на Катя Панева, която според предварителните разпределения на мандатите в 29 МИР - Хасково влиза като депутат от листата на „Демократична България”.

    Димитровград има макар и малък шанс да вкара още един депутат, което зависи от сложната формула за изчисление на мандатите в национален мащаб. Все още има един висящ мандат за Хасковско, който ще отиде или при БСП и в парламента ще влезе Виолета Желева, или при ГЕРБ - СДС и Стефан Димитров, или остава за Изправи се! Мутри вън!.

    Сложна е математическата формула за изчисление на мандатите в национален мащаб, което може да доведе до размествания. Окончателното разпределение в Хасковска област трябва да бъде обявено от Централната избирателна комисия до края на седмицата.

    До момента сметките показват 3 мандата за ГЕРБ - влиза водачът на на листата Делян Добрев с 1 383 преференции, както и рекордьорът по преференции в листата на ГЕРБ - СДС Георги Станков с 13 655 преференции. Третият мандат отива при Сашо Савов с 3 860 преференциални вота. Двамата димитровградчани в листата на ГЕРБ - СДС остават на 4 и 5 позиция, Стефан Димитров е с 3 756 преференции, а Гергана Кръстева е с 2 822 преференциални гласа.

    Със сигурност 1 мандат получава БСП, където влиза водачът на листата Велизар Енчев, като димитровградския представител Виолета Желева се нарежда след него по преференции с 1 312 гласа.

    Един депутат ще има и ПП “Има такъв народ”. Ако водачът Филип Станев реши да влезе от софийската листа, тогава в парламента ще отиде д-р Силви Петров.

    Едно депутатско място ще има и ДПС, от където ще влезе водачът Сезгин Мехмед.

    В хасковско остава един неопределен към момента мандат, който може да отиде при БСП или при Изправи се! Мутри вън!. Ако мандатът отиде при БСП, Димитровград ще се сдобие с втори депутат в лицето на Виолета Желева, но ако сметките го отредят на партията на Мая Манолова, ще влезе Минко Ангелов.

    Разбира се, всичко това може и да се промени, ако някой от кандидатите се откаже от мястото си на народен представител, което не е прецедент.

    След като единственият сигурен депутат от пръв поглед от Димитровград влезе в парламента, тя овакантява своето място в общинския съвет, където на нейния стол ще седне д-р Елена Киферова, която е на следващата позиция по преференции от листата на Демократична България за местните избори през 2019 година в Димитровград. Д-р Киферова заяви за BGvesti, че ще заеме мястото си в местния парламент, защото има кауза, за която да се бори.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ло
      локомотива
      9 -2
      19:16, 7 апр 2021
      Я Стефан изпревари гергана,кмета сигурно е позеленял от яд.
      • Ту
        Тум
        5 -1
        23:25, 7 апр 2021
        Ми то и Стефан заедно с маминка са зелени, ще станем града на зелените човечета
    • 2
      Кр
      Кристина Петрова
      1 -1
      13:32, 8 апр 2021
      Ами така е като им обещах на италианците в Димитровград и Хасково натурална награда от мене.
      Е сега си изпълнявам обещанията......
    • 3
      А
      а
      0 0
      19:26, 8 апр 2021
      А Катето,веке,почерпи.Край,на мъките,почват теглата.
    Последни новини