Израелски учен отговаря защо можете да се заразите с COVID-19 след ваксинация

Материалът е на израелския информационен ежедневник The Jerusalem Post от 10 март тази година, относно възможността от заразяване с COVID-19 след ваксинация

Израел към момента е държавата с най-голям процент поставени ваксини на глава от населението. Към днешна дата в страната има настанени в интензивните отделения 290 души, а новите случаи в сряда, 7 април, са били 274, което е 0,5% от направените 55 000 теста за деня.

Здравните служители на Израел изразиха загриженост, че хората, които получават ваксина, стават прекалено самоуверени в имунитета си и премахват маските си, а резултатът може да бъде инфекция с Коронавирус.

Но една седмица след втората доза на ваксината, не трябва ли хората да са имунизирани срещу коронавирус?

Има няколко причини, поради които човек може да развие COVID-19 след ваксинация, според проф. Джонатан Гершони от катедрата за биомедицина и изследвания на рака в университета в Тел Авив.

Първата причина е, че клиничните изпитвания за Moderna и Pfizer показват, че ваксината е 95% ефективна срещу болестта, което означава, според университета "Джон Хопкинс", че около 1 от 20 ваксинирани все пак може да не бъде защитен и все още да може да се разболее.

Трябва също да се отбележи, че 95% ефикасност не означава, че 5% от хората в клиничното изпитване на Pfizer са заразени коронавирус. Според статия, публикувана от Live Science, процентът е много по-малък - около 0,04%.

Втората причина са различните щамове

Ваксините Pfizer и Moderna са разработени въз основа на оригиналния щам на коронавирус, както е открит и генетично секвениран в Ухан, Китай. Оттогава вирусът се размножава и мутира в хиляди различни варианти, някои от които могат да направят ваксината по-малко ефективна.

„В Израел знаем, че по-голямата част от инфекциите са от британския щам“, казва Гершони.

Въпреки че тези ваксини вече са се доказали като много ефективни срещу британския вариант, те не са толкова ефективни срещу южноафриканския щам, каза Гершони. Освен това, може да има и други варианти, които са дори по-устойчиви на ваксини, добави професора.

Третата причина е, че имунитетът е „игра с числа“, обясни ученият.

Болестта - или ваксината - кара телата ни да развиват антитела срещу вируса. Но ако някой има изключително висок вирусен товар, възможно е това голямо количество вирус да пробие съществуващата защита на организма и да зарази човека. В този случай обаче това заразяване би причинило само леки симтоми на заболяването.

Четвъртата и последна причина е, че всеки човек е уникален и има свой собствен молекулярен имунологичен профил.

„Знаем, че някои хора са много по-здрави от други и могат лесно да се противопоставят на инфекциите, а други хора могат да бъдат болнави и лесно да се разболяват“, каза Гершони. „Когато говорите по отношение на ваксинирането на пет милиона души в Израел, виждате пълния спектър от хора с различни нива на имунна реакция.“

Но той предупреди, че когато говорим за инфектиране с вируса, понякога хората се заразяват, преди да получат втората или дори първата си доза.

Гершони допълва. „Тези, които се заразяват, обикновено не са с сериозни симптоми и не стигат до смърт.“

Това твърдение, че ваксинацията е причина ако се заразите и разболеете, болестта да премине леко, е подкрепено от последните данни на Министерството на здравеопазването. От 3 387 340 души, които са били напълно ваксинирани срещу коронавирус (с две дози плюс седем дни), само 4711 са хванали вируса или по-малко от 0,2%.

От тях само 907 души са имали някакви симптоми, включително 429, които са били хоспитализирани, като при 271 от тях заболяването  е протекло сериозно.

Според здравното министерство на Израел има и 99 души които са починали след пълна ваксинация.

Гершони сравнява ваксината с Железния купол (системата за противовъздушна отбрана на Израел), който предпазва страната от нападение с хиляди ракети, но въпреки това пропуска няколко.

„Не вярвам някой в ​​Израел да каже, нека се откажем от Железния купол, защото той не е 100% ефективен“, каза той. „По същия начин ваксинациите са невероятно ефективни, но никога нищо не е на 100%.“

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ей
    ей пидорасы
    2 -4
    17:01, 9 апр 2021
    Понеделник - ваксина срещу британския.
    Вторник -срещу южноафриканския.
    Сряда -срещу зимбамвийския. Само не знам пидорасы като свърши седмицата а има още щамове по две на ден ли ще биете
    • Ай
      Ай, кажи
      3 -2
      06:51, 11 апр 2021
      Ти като си най-умния кажи на всички какво да правим!
      Обясни им на тия прости лекари...
Последни новини