Великденските козунаци няма да поскъпнат въпреки по-високите цени на брашното и олиото, смята браншовик

Козунаците за Великден няма да поскъпнат въпреки по-високите цени на брашното и олиото, съобщи на БТА председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

По думите му тон брашно вече върви по 900-950 лева, отбелязвайки ръст от 10 на сто, а литър олио на едро се търгува по три лева. Но при голямата конкуренция в бранша козунак от 500 грама ще се предлага като на миналия празник - по 2.40-2.60 лева, при по-малка печалба за производителите, прогнозира председателят на браншовата организация.

Няголов добави, че в ковид кризата все още няма поръчки за великденския сладкиш и не се знае как ще върви търговията на празника. В извънредната обстановка не идват и търговци от Румъния, които в минали години са купували козунаци.

За идващия празник промишленото производство на сладкия хляб ще следва традицията, като пекарите най-много да прибавят локум, стафиди, сухи плодове, портокалови корички, каза председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите. Майсторът предупреждава, че все пак, който реши да меси козунак вкъщи, ще трябва да отдели цял ден. И съветва домакините да използват свинска мас или краве масло, а температурата в кухнята да се вдигне до 30-32 градуса, защото на топло сладките теста най-добре втасват.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини