Ферстапен спечели, Хамилтън завърши втори в изпълнено от грешки състезание

Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул) спечели първата си победа за сезона във Формула 1, след като преодоля победителя в квалификациите Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) още на старта на Гран при на Емилия-Романя. Световният шампион получи повреда и по-късно излезе от пистата, но все пак стигна до тройката в Имола.

Ферстапен бе изключително агресивен на старта и натисна Хамилтън на "Тамбурело". Нидерландецът спечели състезателната линия и двамата болида се допряха един до друг, като в крайна сметка световният шампион бе принуден да отстъпи с увредено предно крило.

Хамилтън получи помощ с поява на болид по сигурността във втората обиколка, след като Латифи и Мазепин се удариха, но това не спря изобщо устрема на Ферстапен. В десетата обиколка преднината на нидерландеца скочи над пет секунди и поне в своето начало Гран при на Емилия-Романя изглеждаше почти напълно решено.

Ферстапен спря в бокса в 28-та обикола и Хамилтън моментално записа най-бърз първи сектор в състезанието, но в крайна сметка и световният шампион се оттегли в питлейна тур по-късно. Британецът успя отново да съкрати пасива си до около три секунди, но в 31-та обиколка се завъртя в "Тоса" и мина през чакъла.

Световният шампион се върна на трасето седми и загуби още две места до девето, където се задържа за кратко, тъй като катастрофа между Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) и Джордж Ръсъл (Великобритания, Уилямс) прекрати състезанието временно. По това време Ферстапен водеше с 15.192 секунди срещу Шарл Льоклер (Монако, Ферари) и 55.043 срещу Ландо Норис (Великобритания, Макларън).

Всички разлики бяха заличени от рестарт на състезанието и въпреки че тройката се запази, преднината на Ферстапен изчезна, а Хамилтън бързо се придвижи на шесто място. Световният шампион дори подобри най-доброто време на трасето в 43-та обиколка и изпревари Даниел Рикардо (Австралия, Макларън) за пета позиция.

Хамилтън влезе в тройката с изпреварвания срещу Карлос Сайнс (Испания, Ферари) и Льоклер, а четири обиколки преди края световният шампион мина и пред Норис за второто място. Той остана на 22.000 секунди от победителя Ферстапен, а Норис допълни подиума с трето място.

С първата си победа за годината нидерландският пилот на Ред Бул се доближи на точка от лидера в класирането Хамилтън. Двамата имат по една победа и едно второ място, но британецът записа най-добра обиколка днес за допълнителна точка.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини