Гърция премахна задължителната карантина, ваксинирани могат свободно да влизат в страната

В средата на миналата седмица гръцките власти обявиха, че от днес, 19-ти април Гърция премахва задължителната карантината за граждани на Европейския съюз, както за САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства. Възстановяват се международните полети и към летищата на островите, съобщи theguardian.com.

Влизане в Гърция, освен с отрицателен PCR тест, вече е възможно и със сертификат за ваксина, като гражданите, отговарящи на тези изисквания, няма да бъдат подлагани на задължителна карантина, съобщават гръцките власти. Изискването към ваксинираните е да представят сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със съответното законодателство. От завършването на ваксинацията следва да са изминали четиринадесет (14) дни. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината. За представящите негативен резултат от тест по метода PCR, остава изискването да е направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. Изключение от изискването за тест има за децата до 10-годишна възраст, както и за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози - както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП. Гръцките здравни власти на ГКПП Кулата/Промахон правят на случаен принцип бърз тест и на шофьорите на камиони.

Към този момент няма информация от българските власти дали ще бъде премахната задължителната карантина на български граждани прибиращи се от Гърция с ваксинационни сертификати или отрицателен PCR тест.

От днес 19 април, започна пилотното "отваряне" на граничната станция Кулата-Промахон и ГКПП Маказа-Нимфеа , според заместник-регионалния министър на туризма Танасис Цонис, все още няма потвърждение дали Гърция е спазила тези намерения и ваксинираните граждани свободно преминават границата, без да бъдат подлагани на допълнителни ограничения и карантина, като това ще стане ясно до дни.

Избирателно на граничните пунктове се извършва бърз тест за коронавирус на влизащите в страната, допълват информацията здравните власти.

Официално началото на туристическия сезон е 14 май, но властите в Гърция преминават към премахване на някои ограничения, предимно за туристи, които искат да посетят страната за Великден, предава БНР.

Министърът на туризма Харис Теохарис съобщи, че гръцките гранични власти признават сертификати за имунизиране с ваксини, които не се прилагат в Европа.

Засега правителството не съобщава дали се обсъжда отваряне на всички гранични пунктове с България, като единственият сухопътен вход остава „Кулата-Промахон“.

Сайтът на Министерството на външните работи на България публикува новите условия за влизане в Гърция, може да прочетете информацията от ТУК

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    не е точно така
    0 0
    12:16, 20 апр 2021
    При пътуване към Гърция всеки гражданин, без изключение (вкл. шофьорите на камиони), следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/
Последни новини