УЕФА ще наложи наказания на клубовете, които влизат в новата европейска Суперлига

Президентът на УЕФА Александър Чеферин потвърди намерението си да наложи час по-скоро наказания на клубовете и футболистите, които влизат в новата европейска Суперлига.

На извънредното заседание на Изпълнителния комитет на УЕФА в Монтрьо словенецът определи решението на 12 от 20-те най-богати клуба в Европа за отцепване като атака срещу футбола и заплаши, че най-големите звезди на играта може да пропуснат предстоящото това лято европейско първенство, както и световното първенство догодина.

"Все още разглеждаме какви законови действия можем да предприемем, но ще наложим всички санкции, които можем. В най-скоро време ще ви информираме какви ще бъдат те. Моето мнение е, че максимално скоро тези клубове и играчите в тях трябва да бъдат наказани от всички състезания, в които участват", каза Чеферин.

Той предприе и атака срещу президента на Ювентус Андреа Аниели, който заедно с президента на Реал Мадрид Флорентино Перес е най-сериозният застъпник на идеята за Суперлига.

"Нещата се промеят. Ювентус игра в Серия "В". Манчестър Юнайтед преди сър Алекс Фъргюсън не знам къде беше. Астън Вила беше голям клуб. Защо се създава сега тази Суперлига? Защото тези отбори не се управляват правилно. В събота говорих с Аниели и той ме увери, че слуховете за Суперлига са напълно неверни. А след това той се подписа под създаването на Суперлигата. Шокиран съм. Никога не съм предполагал, че ще срещна човек, който да лъже толква много и така нагло. Не сме предполагали, че змиите са толкова близо до нас", каза още Чеферин.

"Миналия четвъртък ми се обади Ед Уудуърд (изпълнителния вицепрезидент на Манчестър Юнайтед). Каза ми, че е много доволен от предложените промени в Шампионската лига. Единственото му притеснение бе свързано с финансовия феърплей. Ясно е обаче, че по това време той вече е бил дал съгласието си за участие в Суперлигата", добави още президентът на УЕФА.

"Най-силните спортни постижения се поставят при отворена конкуренция, почтеност и спортни заслуги и ние никога няма да позволим това да се промени. Идеята за Суперлига е плюнка в лицето на всички, които обичат футбола, и цялото общество като цяло. Не можем да позволим да ни отнемат това", добави Чеферин.

Срещата на Изпълнителния комитет на УЕФА в Монтрьо трябваше да премине под знака на приетите промени във формата на Шампионската лига, но премина под сянката на новината за създаване на Суперлигата.

"УЕФА и футболният свят са обединени срещу позорното и егоистично предложение, което видяхме през последните 24 часа от няколко избрани клуба в Европа, мотивирани от алчността. Всички сме обединени срещу този проект", завърши Чеферин.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини