21 °C

Изложба-скулптура на Зиятин Нуриев представят в ХГ "Петко Чурчулиев"

На 5 май 2021г. /сряда/ от 18.00ч. в Зала №1 на Художествена галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград ще бъде представена изложба-скулптура на Зиятин Нуриев. В камерното пространство на Зала №1 скулпторът ще покаже последният си пластичен проект. 

Ето и размислите на автора по повод на изложбата :  

„Работите в тази изложба не са правени специално за галерията в Димитровград,  защото  никога не уговарям изложба и после да правя работите за нея. Работя волно и неангажирано в ателието си и когато се съберат достатъчно неща давам дума за изложба. С огромно удоволствие дадох дума и на галерия „П.Чурчулиев“ . Някои от работите в изложбата са от предишни периоди, но непоказвани в Димитровград, а по-голямата част са съвсем нови произведения.

Основните теми, в които мога да събера моите работи са две: първата е „ХОМО ЕРЕКТУС“, втората е „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.

Промяната на съдбата при създаването  на ЧОВЕКА  започва с изправянето му на  два крака, което му дава възможност да използва  свободните си два крайника за други неща.  В началото е било само за оцеляване. Необремен от нищо е взимал от природата само толкова, колкото му е нужно, без да я ощетява. Затова и пластичния език в работите ми е крайно изчистен, без детайли и подробности.

След това започва период, в който ние ЧОВЕЦИТЕ се гордеем, че сме най-висшето създание на природата. Придобиваме невероятни способности и знания, но съзнанието ни се влачи по земята. Егото превзема цялото ни същество и стигаме до положение да не можем да понесем тежестта на собствения си гений.

Тези размисли, които съвсем нямат претенциите на научно подредени  мисли, а са опити за организация на хаоса, еволюираха в моите по-късни работи в „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.“

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини