22 °C

Клопката, в която Слави не влезе. И другата, която го очаква.

Решението на ИТН да върне мандата е принципно и заслужава уважение. Без патетика те показаха, че властта не е самоцел. Но колкото и да е принципно, решението крие рискове. Дали Слави няма сам да падне в друг капан?

Коментар на Петър Чолаков

След като стана ясно, че партията на Слави Трифонов ще върне мандата, по адрес на лидера на ИТН заваляха повече квалификации, отколкото през цялата му кариера на шоумен. Предател, политически страхливец или месия е Трифонов? Рационални ли са мотивите за решението на ИТН да не сформира правителство и какво ще последва за формацията оттук нататък?

Решението на ИТН е принципно. То заслужава уважение. Слави Трифонов и Тошко Йорданов многократно и ясно заявиха преди изборите, че не само няма да влизат в коалиции с ГЕРБ, ДПС и БСП, но няма да търсят и подкрепа от тях. В 45-ото Народно събрание стратегията на партиите на Борисов и Доган беше и е да се прилепят максимално близо до партиите на протеста. Бяха готови включително да гласуват за кабинет на ИТН - само и само, за да внушат на обществото, че "и тези са маскари"; за да покажат, че Слави е зависим. Трифонов не влезе в тази клопка. Иначе трябваше да обяснява, че все пак безплатен обяд има.

Слави не пожела да стане заложник

Без излишна патетика и помпозност, с решението си ИТН показва, че за тях властта не е самоцел. ГЕРБ върнаха мандата, защото Даниел Митов не можа да събере достатъчно подкрепа; Слави не пожела да стане заложник на впечатляващо, но шарено мнозинство, в което спотаени дебнат вълци в овчи кожи - същите партии, срещу които бяха протестите през лятото на 2020.

Комично е, че хората, които шумно се обзалагаха, че Трифонов ще бъде патерица на ГЕРБ и ДПС - аз също съм изказвал такива подозрения - днес го наричат "предател", защото "високомерно отказал" да прави кабинет. Нищо в поведението на Трифонов до момента не дава основание да се съгласим и с нападката на Борисов, който го обяви за "политически страхливец".

Колкото и да изглежда принципно, решението на ИТН обаче крие рискове. Не е изключено избирателите да оценят последователното поведение на ИТН и формацията да получи още по-голяма политическа подкрепа. Но може да стане и обратното - за мнозина той е новият политически месия на сцената; а месиите, харизматиците, които не правят чудеса, омръзват бързо. Разочароват.

Трябва да кажем и това: в тази трудна за тях ситуация ГЕРБ и Борисов нямат слаб ход след изборите на 4.04. Лидерът на ГЕРБ отиграва със завидно майсторство картите, които му бяха дадени: менискусът, бинтовете, патериците, напоителните включвания с дълги обяснения, задушаващата прегръдка, в която ГЕРБ се опитаха да вкопчат ИТН - да, това са популистки, но дяволски прецизни, точни ходове.

Другите рискове не са по-малки

Ако оставим театралността на Борисов настрани, трябва да попитаме дали Слави сам няма да попадне в друг капан - този на покерджията, който не иска да рискува преди да му дойдат всичките четири аса? Разбира се, в началото на лятото ИТН и партиите на протеста изобщо могат да получат нов, още по-голям кредит от избирателите, така че да могат да сформират правителство и без да се налага да разчитат на ГЕРБ, ДПС, а и на БСП. Но ако не го получат, а 46-ото НС прилича на сегашното? Тогава страната ще влезе в спирала на нестабилност.

Несъстоятелно е обаче в този момент да се прогнозира какъв ще бъде изходът от очертаващите се предсрочни избори. Отсега анализатори и политици спекулират - например, че към този вот през отпускарския сезон щяло да има много малък интерес. Да припомням ли, че преди изборите на 4.04.2021 социолозите говореха за очертаваща се рекордно ниска избирателна активност в условията на Ковид-19. А активността бе близо 51% - т.е. По-голяма, отколкото на изборите през март 2017.

Вместо да спекулираме, нека се съсредоточим върху добрата новина, дошла може би от най-неочакваното място. Изненадващо за мнозина - тези, които някои пренебрежително наричат "султани на чалгата", преподадоха един от малкото уроци по принципно поведение в най-новата българска политика. Честно казано, за други от такъв мащаб, в момента аз не се сещам.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Го
  голям кеф
  10 -5
  15:29, 29 апр 2021
  Ха, ха, ха не можаха да накарат станислав трифонов да настъпи банановата /или динената/ кора. Само така , давай напред и нови избори под контрола на служебно правителство.
  • То
   Тошко ходи с фес по чаршията
   5 -12
   16:16, 29 апр 2021
   Слави-Учиндолски е поредното политическо чудо,сгот... Виж коментара
  • По
   Порчо
   4 -1
   10:01, 30 апр 2021
   Искаш да кажеш, че спящият с "ютия" до главата, субектът с мъжки потребности, дето разни чужди жени му пълнят шкафчето с пачки, има перфектно семейство ли?
 • 2
  Тъ
  тъпана
  2 -3
  10:48, 30 апр 2021
  славю цял живот е играл каквото му кажат и сега ще направи същото. Ако някой има надежда за промяна свързана със славю, значи е идиот!
  • Ко
   Колев
   4 -1
   14:06, 30 апр 2021
   Много добър ник, поздравления. За пръв път виждам името така точно да отговаря на интелекта на пишещия.
 • 3
  Fe
  fen
  0 0
  19:26, 4 май 2021
  Ако не бе играл,квото му кажат,още щеше да продава,мартеници.

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини