17 °C

Пиенето на кафе е генетично обусловено

Австралийски учени са установили, че хората с наследствени сърдечно-съдови заболявания подсъзнателно са склонни да избягват кафето или да изберат варианта без кофеин. Онези, които са с добра наследственост в тази област, обикновено пият кафе с удоволствие. По този начин организмът сам решава от колко кофеин се нуждае, гласят резултати от изследване, публикувано в списание American Journal of Clinical Nutrition.

Кафето има тонизиращо действие, а много хора харесват и вкуса му. Разбира се, има и такива, които не обичат кафе. Учени от Университета на Южна Австралия решиха да разберат дали това е свързано просто с вкусовите възприятия или тези, у които кафето предизвиква неприятно усещане като тахикардия или ускорено сърцебиене.

Заедно с колегите си от Южноавстралийския институт по здравеопазване и медицински изследвания те анализирали данните на 390 435 участници на възраст между 39 и 75 годи от британска биобанка. Установили, че наистина хора с високо кръвно налягане, стенокардия и аритмия пият по-малко кафе, консумират безкофеиново кафе или изобщо избягват тази напитка.

Учените сравнили информация за обичайната консумация на кафе с нивата на систоличното и диастоличното кръвно налягане и изходните нива на сърдечна честота при участниците в проучването и анализирали причинно-следствената връзка между факторите, използвайки Менделова рандомизация.

За първи път били получени доказателства, че върху консумацията на кафе влияе заложеното на генетично ниво здравословно състояние на сърдечно-съдовата система, което се отразява в артериалното налягане и честотата на сърдечния ритъм.

Това означава, че генетиката не само отговаря за апетита към кафето, но и регулира количеството на консумацията му, като защитава организма от прекомерни дози кофеин.

Хората пият кафе по различни причини: за да се освежат, когато са изморени, защото има приятен вкус или защото е част от тяхното ежедневие, се казва в прессъобщението към проучването.

„Но ние не осъзнаваме, че хората подсъзнателно самостоятелно регулират безопасните нива на кофеин в зависимост от това колко високо е тяхното кръвно налягане. Вероятно това е резултат от защитния генетичен механизъм“, смята проф. Елина Хипьонен – водещ автор на проучването.

Учените подчертават, че по този начин количеството изпито кафе може да послужи като косвен индикатор за здравето на сърдечно-съдовата система.

Това означава, че който пие много кафе, вероятно е по-устойчив на кофеин от генетична гледна точка, отколкото този, който пие по-малко. И обратното: човек, който не пие кафе или пие безкофеиново, е по-склонен към страничните ефекти, предизвиквани от кофеина и е по-податлив на високо кръвно налягане.

Ако вашият организъм ви съветва да не пиете още една чаша кафе, за това вероятно си има причина. Слушайте тялото си – то знае повече за вашето здравословно състояние, отколкото си мислите, препоръчва проф. Хипьонен.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини