21 °C

Денят на Европа и 76 години от края на Втората световна война отбелязват в Димитровград

76 години от края на Втората световна война и Деня на победата ще отбележат в Димитровград на 9 май, неделя.

По традиция мястото е паметника на Маршал Толбухин в кв."Славянски", а началото от 10:00 часа. Пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.

Същият ден ще бъде почетен и денят на Европа, с концерт на Забавно – духов оркестър от 11:00 часа на площад "България", допълват от пресслужбата на Община Димитровград.

Денят на победата се отбелязва в България масово всяка година. Много хора в цялата страна отдават почит на загиналите български и съветски воини и полагат венци и цветя на техните паметници. Почита се паметта на всеки загинал, а тази памет се пренася напред в поколенията.

На 9 май също така се отбелязва и Денят на Европа. Чества се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа - 9 май 1950 г. С тази декларация той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на ЕС. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над нацистка Германия във Великата Отечествена война. Всяка година на този ден на Червения площад в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника. Събитието, което се празнува от Русия на 9 май продължава да е източник на национална гордост в страната.

Няма спор по това, че между двете най-големи събития от съвременната история на Европа има историческа връзка и приемственост - победата над хитлерофашизма и създаването на Европейската общност през 1950 година. Всеобщо е мнението, че без Деня на победата днес нямаше да празнуваме мирен ден на обединена Европа.

Двата празника имат едно послание: "Днес европейските народи са свободни и заедно градят своето бъдеще, но винаги ще помнят историческите уроци и разрушителната сила на войната. Затова нека всички се обединят около каузата за мир и сигурност в целия свят."

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Пъ
  Първо
  2 -2
  09:41, 8 май 2021
  Незнайковци! Първо това не е края на ВСВ. Войната продължава в Източна Азия, до капитулацията на Япония, която е съюзник на Германия. До атомната бомба в Хирошима и Нагазаки. Второ, къде са въглища и стомана, къде е уважението към освободителите на почти цяла Европа, Съветската армия. Това е неуважението на Европа към Русия, защото тя единствено отстоява ценностите за човечността и зачитането на човека. Въпреки десетките концлагери, където бяха убити, отровени и изгорени милиони човешки същества, Европа не изгради ценностите на добродетелта и човечността. Нямаше ли друг ден който ЕС можеше да избере, а винаги да действа с конфронтация и пренебрежение към факта, че на този ден е сложен край на един позорен акт и почит към милионите жертви.
  • По
   полковник
   1 -3
   08:05, 9 май 2021
   комунистически подлоги
 • 2
  То
  Толкова
  2 0
  12:01, 9 май 2021
  Толкова си и полковник. Европейски подлоги!!!! Дори не познаваш историята. Измамници!
  • Во
   Войник
   1 0
   23:57, 9 май 2021
   Полковник , ти когато застана пред знамето , казали думата ЗАКЛЕХ СЕ .
   Аз съм обикновен редник и се ЗАКЛЕХ , но не съм предател ,като теб.
 • 3
  Ге
  Георги
  1 0
  22:37, 9 май 2021
  Тези , които започнаха ,най кръвопролитната война ,довела до близо на 80 милиона жертви ,от които повечето цивилни граждани , и те ще празнуват деня на европа !
  Единият празник е ясен , победата над хитлеристете избили милиони хора по света.
  Другият какъв е ?

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини