Обучения за офис-секретар, по маркетинг и електронна търговия за безработните в Хасково

Нови специалности, в синхрон с търсенето на пазара на труда, обяви Бюрото по труда в Хасково за преквалификация на съкратени заради пандемията служители, млади хора без работа или такива, които от които отдавна са безработни.

Програмите, които стартират и по които желаещите да се сдобият с нови професионални умения ще бъдат обучени, са съвместно разработени със работодателските организации- Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата. Финансирането е осигурено от държавния бюджет.

Обученията са много атрактивни, а някои от тях се предлагат за първи път в Хасково.

Така например един от предлаганите курсове е за придобиване на умения в електронната търговия. В него има 30 места, като желаещите ще бъдат разпределени в 2 групи.

Още толкова безработни ще бъдат обучени в две групи по 15 души за маркетингови проучвания. 20 са свободните места в обучението за офис секретар.

Тези курсове са осигурени по проект „Скорости”, реализиран от Агенцията по заетостта в партньорство с БТПП.

Кандидатите трябва да са регистрирани в бюрото по труда над 6 месеца или да са освободени вследствие на епидемичната ситуация лица, регистрирани в бюрата по труда. Приемът е отворен и за Безработни лица от неравнопоставените групи на пазара на труда. Тези курсове ще се проведат в периода 18 май и 4 август.

Необходимо е безработните да представят при кандидатстване за курсовете копие на документ за завършен клас или степен на образование. Срокът за подаване на заявления за обучение е до 13-ти май.

Втората група обучения са по проект „Алтернатива за теб – АИКБ”.

Безработните лица, които искат да се обучат и да си намерят работа, могат да подадат заявления в бюрото по труда за обучение по професиите оператор на компютър, където са осигурени 40 места и работник в заведения за хранене и развлечения за 20 курсисти.

Могат да кандидатстват безработни с регистрация в БТ над 6 м., отново такива, които са освободени заради пандемията от предишния си работодател, безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско равнище на образование. По този проект шанс за преквалификация имат както безработните младежи до 29 г, така и безработните над 50-Всички групи ще стартират обучение от 21-ви май.

Срокът а подаване на заявленията е до 17-ти май.

Освен на място в БТ, заявленията могат да се подават и чрез интернет.

По време на обучението на курсистите ще бъде изплащана стипендия в размер на 10 лв. за всеки присъствен ден, както и транспортни разходи в размер на 15 лв. за тези, които живеят в населено място извън град Хасково.

В рамките на проектите на минимум 40% от обучените лица ще бъде предложена работа по придобитата професия.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ва
    Василев
    7 -2
    16:46, 10 май 2021
    Безработните се обучават да бъдат още по-безработни. Маркетингови проучвания не могат да се научат с курс от бюрото по по труда - хората учат по 4 години в университет и има такива, които не знаят за какво става въпрос след това. Електронна търговия в Хасково няма кой да преподава качествено, ще да е някакво посредствено обучение.
    • Ст
      Стаматова
      8 -2
      17:11, 10 май 2021
      Това си е чисто усвояване на пари. Идват някакви пари и се плаща на лектори и се отчита дейност. Всичко е планувано от предната година и ако не се оползотворят средствата се връщат.

Още новини

Последни новини