23 °C

„Наблизо има светлина” на Хубен Стефанов свети в мрака на непознаваемото

  Градска библиотека "Пеньо Пенев" бе домакин на творческа вечер с хасковския писател Хубен Стефанов и представяне на най-новата му поетична книга "Наблизо има светлина". Премиерата се състоя на 12 май 2021 г. в Лятната читалня на библиотеката, където се събраха много приятели, творци и ценители на словото от Димитровград и Хасково. На всички гости авторът подари луксозното издание с най-новите си поетични творби, споделяйки, че най-ценното за него е „да създаваме духовни факти в града, около нас и във времето, което живеем”. Хубен Стефанов изказа благодарности, както към организаторите от ГБ „Пеньо Пенев” и Сдружение за култура "Хасково 2015", така и към Община Димитровград, която оказва сериозна подкрепа за културата в града.    

  Стихосбирката бе представена от д.ф.н. Елена Алекова, която синтезира посланията на книгата „Наблизо има светлина” в три думи - парола, обещание, надежда.

  „Стиховете на Хубен Стефанов нямат нужда от тълкуване. Важно е, че в тях има вяра, надежда и любов, а който има очи за тази триада, има очи и за Светлината. Хубен Стефанов е постигнал вярата, докоснал надеждата, изпитал любовта провижда светлината - но не тварната, която всеки вижда и която може да стопли и разведри човека, да разпръсне предутринния мрак и да възвести тържественото начало на деня, а онази светлина, която идва от небето, която повдига човека, която разпръсква мрака в душата, която ще помогне на човека да се справи и ще го спаси”, подчерта в словото си за автора Алекова.
  Лаконични, но дълбоки като светоусещане, стиховете на Хубен Стефанов сякаш провиждат в душата, носят своеобразен духовен заряд и провокират с въпроси за света, разума, душата, любовта, духа, надеждата и бъдещето.

  „Нима е случайно това, което днес се случва с човека и с човечеството. Цялата тази обърканост, сбърканост. Кое е лъжа, кое е истина? Кой може със сигурност да каже? Подобни трусове в съзнанието и в душата на човека се случват единствено, когато светът „си сменя кожата”… Книги като „Наблизо има светлина” ни обнадеждават! В стихосбирката има стихове, които светят като светулки в мрака на непознаваемото. Те предвещават, че времето на Духа наближава. Време е да откриете кои сте, да разберете какво сте, да познаете истински себе си - и Хубен Стефанов откликва на тази подкана”, изтъкна в своя литературен анализ д.ф.н. Елена Алекова.

  За усещането и чувствата породени от стиховете в книгата говориха творци като Мина Карагьозова, Ели Видева, Вили Ро, Мария Банева и др. За музикалното оформление се погрижи талантливия джазмен Димитър Русев-Мутата.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
  23 юни 2021
  Последни новини